Inte sedan 2016 har trikiner påvisats i kött från björn skjuten i Sverige. Foto: Kjell-Erik Moseid

Första fyndet av trikiner i björn på flera år

Trikiner hos björn har inte påvisats i Sverige sedan 2016. Inom loppet av en och en halv vecka har Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, nu hittat trikiner hos både björn och vildsvin.

Svensk Jakt Publicerad 14 september 2022 - 12:32

Björnen, som var skjuten i Svenstaviks kommun i Jämtland, var en ung hona. Köttet innehöll cirka 37 trikinlarver per gram kött.

Trikiner har inte tidigare påvisats hos björn i detta område.

 

Andra i år

Vildsvinet med trikiner var en gylta på 65 kilo som hade skjutits i Tranemo kommun i Västra Götaland. Provet innehöll många larver, 92 per gram kött. Tidigare i år har endast ett annat vildsvin varit positivt på trikintest.

Eva Osterman Lind. Foto: Göran Ekeberg

– Detta visar hur viktigt det är att trikintesta kött från vildsvin och björn även om vi inte hittar så många fall per år, säger Eva Osterman Lind, veterinär på SVA, i ett pressmeddelande.

 

Artbestämning

Trikinlarver från både björnen och vildsvinet är nu på väg till det europeiska referenslaboratoriet för parasiter i Rom för artbestämning.

Vildsvin kan ha flera olika arter av trikiner. I Sverige har det påvisats fyra arter, varav Trichinella nativa är den enda art som hittats hos björn. Det som är speciellt med Trichinella nativa är att larverna kan överleva i flera år i minusgrader.

 

Mikroskopbild av trikinlarver från det testade vildsvinet. En trikinlarv är cirka en millimeter lång. Bild: Anton De-Jong/SVA

– I detta fall var mängden larver ganska stor hos vildsvinet och om man hade ätit av köttet utan att hetta upp det hade man sannolikt blivit rejält dålig. Trikinlarverna dör inte förrän vid upphettning till minst 68 grader, säger Eva Osterman Lind.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Svensk Jakt på Instagram