Förslag om höjd ersättning vid trafikeftersök
Jägareförbundet Jönköpings län föreslår att ersättningen till kontaktmän och eftersöksjägare höjs. Den är oskäligt låg i förhållande till arbetsinsats, ansvar och krav som polisen ställer, säger man i en motion till förbundets årsstämma.
Förslaget kommer från Eksjö jaktvårdskrets som anser att en höjning av ersättningarna är nödvändig om det ska finnas några kontaktmän och eftersöksjägare i framtiden.
När motionen behandlades på Jägareförbundet Jönköpings läns årsstämma, som hölls på High Chaparral den gångna helgen, var det ingen tvekan om vad ombuden tyckte i frågan.
Motionen går vidare
Därför går motionen nu vidare till Svenska Jägareförbundets årsstämma som hålls i Kiruna i början på juni. Där får man ta beslut om förbundet ska arbeta för Eksjökretsens förslag som innebär:
o Kontaktman som tar emot anmälan och skickar ut eftersöksjägare och som återrapporterar till NVR ersätts med 300 kronor.
o I de fall kontaktmannen gör platsbesök utgår ersättning med totalt 700 kronor.
o Eftersök på rådjur ersätts med 1.000 kronor.
o Eftersök på älg eller vildsvin ersätts med 1.000 kronor.
En lugn stämma
För övrigt kan man beteckna stämman som en lugn tillställning där debatten uteblev. Mötesordföranden Bengt-Anders Johansson svingade klubban så snabbt att ombuden fick vara på alerten för att hänga med.
Nya i styrelsen efter avgående Robert Jönsson, Annette Pettersson och Göran Hansson blev Pierre Svensson, Mullsjö, Fredrik Svensson, Värnamo, och Stellan Eriksson, Vaggeryd.
Intressant om 100 år
När Jägareförbundet Jönköpings län förra året fyllde 100 år gjordes det inte särskilt mycket väsen av den saken. I år uppmärksammades emellertid jubileet då Stig Johansson och Evert Frisk gjort en djupdykning i arkiven där man samlat många intressanta händelser, varav de berättade om vissa delar vid inledningen av stämman.
Förbundet, som då hette Jönköpings läns jaktvårdsförening, bildades när ett 30-tal jägare från olika håll i länet 1917 samlades i stugan i Stadsparken i Jönköping.
Förslag om fridlysning
Föreningens första ordförande var Fabian Lilliecreutz och som första åtgärd föreslog man att rapphönsen skulle fridlysas under tre år. Ledamöterna diskuterade också om en kattskatt skulle införas, men kom fram till att jaktlagstiftningen erbjöd möjligheter som var effektivare än en skatt skulle vara för att hålla nere antalet lösdrivande katter.
En viktig roll
Stig och Evert berättade om hur jakten under första hälften av förra seklet sågs som en del av folkhushållningen. Kanske var det därför som Hushållningssällskapet gick in med pengar för att stödja jaktvårdsföreningens arbete, då intäkterna från medlemsavgiften inte var tillräckligt stor.
Etik och moral inom jakten var aktuell redan för 100 år sedan. Då talade man bland annat om vapenhantering, där det påpekades att de fall jägaren reste med tåg skulle ha vapnet oladdat.
Rådjursrena stövare
Länsföreningen har under årens lopp spelat en viktig roll vad gäller jakt, viltvård och naturvårdsarbete.
När debatten om stövare som jagade rådjur sköt fart på 40- och 50-talen ansåg man visserligen att det med tanke på Smålands stora skogar inte gick att jaga med kortbenta hundar, men man ville också arbeta för att stövare skulle göras rådjursrena.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.