Genom att utfodra vargarna på Järvzoo med olika typer av bytesdjur utvecklar forskare en dna-metod som ska kunna fastställa vad vilda vargar äter. Foto: Olle Olsson

Forskning ska ta reda på vad sydliga vargar äter

Premium

Sveriges Radio rapporterar på fredagsmorgonen om ett forskningsprojekt som ska ta reda på vad vargar i södra Sverige äter.

Svensk Jakt har sökt forskaren och doktoranden Cecilia di Bernardi som utför studien, men når i stället hennes handledare Håkan Sand vid Sveriges lantbruksuniversitet, Grimsö.

 

Vet ni inte vad vargar äter?

Håkan Sand.

– Jo i mellersta delen av landet vet vi ganska väl vad de äter, men inte i södra delen och inte heller i norr. Det är en helt annan artsammansättning. I norr ren har vi ren utöver älg, i söder dov, kron och vildsvin, utöver älg och rådjur, säger Håkan Sand.

 

I intervjun med Sveriges Radio säger Cecilia di Bernardi:

– Kunskapen är viktig så jakten på bytesdjuren kan anpassas.

 

Vad menar hon med det?

– Det är ju så att om vi får etablering av varg nere i södra Sverige, så kommer det inte ha samma inverkan på älgstammen eftersom det finns andra bytesarter och vargen kommer troligen att få större inverkan på dem. Till exempel stark inverkan på rådjursstammen eller kronviltstammen i vissa delar, vilket kommer att påverka jägarnas möjligheter att skatta stammen. Men vi tror inte att den påverkan blir lika stor som den blivit på älgjakten i Mellansverige, säger Håkan Sand.

 

Säkra metoden

I projektet som pågår på Järvzoo gör man försök som ska säkra en metod där man analyserar vargspillning från hägnade vargar som utfodras med specifika bytesarter.

– När metoden utvecklats i hägn kan vi gå vidare och analysera de spillningar som är insamlade i vilda, vi har ett stort lager med vargspillning, säger Håkan Sand.

Man vill till exempel ta reda på om ensamma vargar föredrar små byten framför stora och hur vanligt det är att varg äter tamdjur.

Försöket är ett samarbetsprojekt mellan SLU och Roms universitet, där Cecilia di Bernardi är verksam.

 

Vad kommer detta att kosta?

– Cecilia är finansierad av sitt universitet. Vi har sökt pengar från en stiftelse för att genomföra analyserna. Det rör sig om några hundra tusen, som vi fått för att utveckla metoden. Där i ingår också kostnad för att analysera spillning från vilda vargar, säger Håkan Sand.

Det handlar om drygt 6 000 spillningsprover från vilda vargar som samlats in i landet under mer än 15 år.

 

Ger bättre bild

Gunnar Glöersen.

Svenska Jägareförbundets rovdjursexpert Gunnar Glöersen tycker det är bra att forskarna tittar på detta:

– Det kommer att ge en bättre bild än vi har i dag, nu bygger det på spårning och man hittar bara de stora kadavren, som älg. Vintertid på snö kan man förstås se om vargarna tagit mindre bytesdjur, men inte annars.

– Det finns ett intresse att ta reda på detta, det kan få betydelse för förvaltningen av klövvilt i södra Sverige, säger Gunnar Glöersen.

[totalpoll id=”148484″]

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev