Foto (i hägn): Ingemar Pettersson

Forskare vill förena järvpopulationer

Enligt en ny studie från Uleåborgs universitet i Finland behöver de två järvpopulationerna i Fennoskandia mötas, för större genetisk mångfald.

Den finska studien är en del av ett internationellt samarbete som har upptäckt en tydlig populationsindelning hos fennoskandiska järvar.

Dessa två populationer, den karelska och den skandinaviska järvpopulationen, borde enligt forskarna vara mer sammankopplade för att bevara arten i hela sitt utbredningsområde.

 

Förflyttar sig långt

Järvar kan förflytta sig hundratals kilometer, så förväntningen har varit att populationerna skulle blandas. Men enligt forskarna har det inte skett.

Den skandinaviska populationen har lägre genetisk mångfald än den karelska populationen. Förhoppningen är att järvar från den karelska populationen ska ta sig in på den skandinaviska populationens territorium, det vill säga norra Finland, för att skapa ökat genflöde.

 

Nära samarbete

I Finland finns det cirka 230 järvar söder om renskötselzonen och enligt forskarna har denna population vuxit ganska bra sedan 2010. I renzonen finns cirka 160 djur. Enligt studien fortsätter denna population in i Sverige och Norge. Studien publicerades först i Biological conservation och resultaten stödjer det nära samarbetet mellan Norge, Sverige och Finland rörande järv.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev