Forskare till attack i vargfrågan
Guillaume Chapron, forskare vid Grimsö forskningsstation (SLU), går i en artikel i tidskriften Nature till angrepp på den svenska vargjakten. Han anser att den förra regeringen felaktigt använt hans forskning för att bestämma gynnsam bevarandestatus.
”Situationen är särskilt alarmerande för mig eftersom regeringen felaktigt har använt min vetenskapliga forskning för att hävda att vargpopulationen har återhämtat sig”, skriver Guillaume Chapron i Nature.
Han hävdar vidare att det finns cirka 400 vargar i Mellansverige och att populationen är kraftigt inavlad. Chapron medger att Art- och habitatdirektivet medger begränsningar av vargstammen för att förebygga allvarliga skador på tamdjur.
”Men det finns ett pågående politiskt tryck för att begränsa vargantalet ytterligare. Till exempel klagar jägare på att vargar varje år dödar några få jakthundar, som springer lösa när deras ägare jagar älg”, skriver han, och varnar för att om Sverige kommer undan med vargjakten kan andra länder komma att följa efter.
”Överdriver sin roll”
Rovdjursforskaren Olof Liberg är kollega med Chapron.
– Min uppfattning är att han överdriver sin egen roll i beslutet om gynnsam bevarandestatus. Han nämner inte att vi var en större grupp forskare som skrev till Naturvårdsverket om att 300 vargar skulle räcka för gynnsam bevarandestatus i Skandinavien. Det hade större betydelse för regeringens beslut, säger Olof Liberg.
Regeringen angav ett spann mellan 170 och 270 vargar och Naturvårdsverket beslutade om 270 i gynnsam bevarandestatus. Det vill säga 300 minus 30 i Norge.
”Känslomässigt engagerad”
– Guillaumes drivkraft kommer från ett engagemang för vargstammen och vargens fortlevnad. Han är nog även känslomässigt engagerad i vargfrågan men jag har inga synpunkter på hans vetenskapliga arbete, det är bra. Men han tonar ner eller negligerar problemen med vargen, tycker jag, fortsätter Olof Liberg.
Libergs uppfattning är att Guillaume Chapron agerar på egen hand, men har stöd från miljörörelsen.
– Jag är lite förvånad att Nature publicerat den här artikeln, den är så pass polemisk. Men det är ju ingen vetenskaplig artikel utan en debattartikel, då har de kanske lägre krav, säger Olof Liberg.
Är det inte ett problem att en forskare, som allmänheten tror ska vara objektiv och opartisk, tar så tydligt ställning? Hur ska man kunna lita på hans forskning?
– Det är inte ovanligt att forskare ger sin in i samhällsdebatten. Titta till exempel på forskare inom ekonomi eller psykologi. Många ekologer tar också någon sorts politisk ställning, det är inte ovanligt, säger Olof Liberg.
– Det blir känsligare eftersom vargfrågan är så känslig, menar han.
Hyllning till rovdjuren
I en annan artikel som just publicerats i tidskriften Science hyllar huvudförfattaren och initiativtagaren Guillaume Chapron rovdjurens frammarsch i Europa. Många forskare har bidragit med data och står som medförfattare till den artikeln, bland annat Olof Liberg.
Där skriver Chapron att det på en tredjedel av det europeiska fastlandet finns åtminstone en av de stora rovdjurarterna. Ett utmärkt exempel på att människor och stora rovdjur kan dela samma landskap, enligt Guillaume Chapron.
– Det är en framgångshistoria som bygger på en bra lagstiftning, politisk stabilitet, starka institutioner och att den allmänna opinionen är positiv, säger Chapron i ett nyhetsutskick från SLU.
”Europa har dubbelt så många vargar som USA (utanför Alaska) trots att det är hälften så stort och mer än dubbelt så tätt befolkat. Forskarna visar att dessa arter har en otrolig förmåga att överleva en värld som domineras av människan”, fortsätter han.
Bra med jakt
En något ensidig bild, kan man tycka, vilket Olof Liberg håller med om:
– Han (eller vi) lyfter inte fram problemen med rovdjuren i artikeln, så är det nog ja.
Men Olof Liberg själv är väl medveten om problematiken, inte bara för jägare med löshund utan även andra tamdjursägare, med flera. Och till skillnad från Guillaume Chapron menar han att inaveln i vargstammen idag är ett mindre problem.
– Vargstammen går väldigt bra får man ju säga, den ökar, trots inaveln. De fyra invandrarna har haft stor betydelse, säger han.
Om vinterns vargjakt säger han:
– Jag gissar på att jakten kommer igång och det tycker jag är bra för förvaltningen. Det är inte bra med all denna misströstan och frustration bland människor som berörs av vargen.
Jägarbloggen
Jägareförbundets rovdjursexpert Gunnar Glöersen kommenterar Chaprons artikel i Nature i Jägarbloggen.
”Här har vi alltså en ”opartisk professor” som ger sig in i vargdebatten med ett enda syfte, att polarisera debatten om en vargjakt som han ogillar”, skriver Glöersen bland annat.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.