Foto (i hägn): Ingemar Pettersson

Forskare ser problem med en minskad vargstam

Vargarna måste bli fler. De skriver en rad svenska och utländska forskare i ett brev som publicerats i amerikanska vetenskapstidskriften Science.

Från Sverige är det fyra forskare vid Stockholms universitet som undertecknat brevet i Science. De vänder sig mot riksdagens strävan att minska den svenska vargstammen mot de nivåer som riksdagen beslutat om.

Linda Laikre. Foto: Eva Dalin

– Vi medförfattare är djupt oroade över de uttryckta önskemålen om att halvera vargstammens storlek. Vargbeståndet är, och har länge varit, i en mycket svår genetisk situation. Stammen är genetiskt isolerad och starkt inavlad, säger Linda Laikre, professor i populationsgenetik vid Stockholms universitet, till universitetets webbplats.

 

5.000 vargar

Linda Laikre och hennes kollegor på Stockholms universitetet vill i stället att vargarna blir fler i landet samt att utbytet mellan de svenska och finska vargstammarna ökas rejält.

Linda Laikre har under många år verkat för att öka vargstammen kraftigt i landet och hon har tidigare föreslagit att stammen ska uppgå till mellan 3.000 och 5.000 djur, lyssna till en intervju i Ekot från 2012 här.

Förutom Linda Laikre är även professorerna Love Dalén, Christopher W. Wheat och Nils Ryman medförfattare till brevet i Science.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev