Försiktig minister om jaktgymnasiets framtid
Gymnasieminister Anna Ekström (S) är försiktig när hon kommenterar hotet mot naturbruksgymnasiernas jaktutbildningar. Hon vill inte säga något om vad regeringen avser att ta för beslut.
Svensk Jakt hade sökt Anna Ekström för en telefonintervju med anledning av hotet mot Naturbruksgymnasiernas utbildningar i jakt- och viltvård. Eftersom ministern inte hade tid med en sådan, men däremot kunde svara på frågor via mejl så återges dessa med svar nedan.
Behövs det yrkesutbildningar inom naturturism (exempelvis fiske, jakt- och viltvård, natur- och äventyr)?
– Yrkesutbildningar är viktiga utbildningar för kompetensförsörjningen. Med utgångspunkt i Yrkesprogramsutredningens förslag (SOU 2015:29) har Skolverkets fått i uppdrag att lämna förslag om nya inriktningar inom naturbruksprogrammet i gymnasieskolan. En del av redovisningen gjordes i våras och nu har regeringen fått en kompletterande redovisning angående naturturism Vi ska nu analysera förslaget från Skolverket.
I budgetpropositionen för 2017 sägs i kulturbudgeten: ”Sveriges natur- och kulturlandskap och de naturupplevelser dessa erbjuder är förutsättningar för den starkt växande besöksnäringen och skapar attraktionskraft i hela landet. Regeringen har gjort stora satsningar på att främja natur- och kulturbaserad turism. Turismen utvecklas positivt både nationellt och internationellt och har potential för fortsatt tillväxt i hela landet.”
Hur rimmar dessa fina skrivningar med förslaget som innebär att utbildningarna som förser näringen med kvalificerad arbetskraft ska försvinna?
– Regeringen för en politik för hela landet. Vi ska nu analysera förslaget från Skolverket innan det blir aktuellt att fatta beslut om nya inriktningar och examensmål.
Enligt Naturbruksskolornas förening innebär Skolverkets förslag om regeringen antar det att risken är stor att naturbruksskolor avvecklas. Hur ser du på dessa farhågor?
– Vi kommer naturligtvis att lyssna in hur det här tas emot bland skolor och på arbetsmarknaden. Innan dess vill jag inte spekulera kring eventuella konsekvenser av förslagen.
SLU rekryterar många naturbrukselever som läst fördjupning inom naturvetenskap. Något som universitetet hävdar är bra för mångfalden i den högre utbildningen. Blir Skolverkets förslag verklighet reduceras den möjligheten. Vad har du för kommentar till det?
– Skolverket har precis lämnat den här fördjupade rapporten och vi behöver analysera det som framkommer däri innan vi tar ställning till förslag. Jag varken vill eller kan spekulera kring effekter av förslag i ett så här tidigt skede.
När ska regeringen fatta beslut om Skolverkets förslag?
– Regeringen ska till att börja med analysera det som Skolverket nu har kommit fram till. Samtidigt som vi vill ge besked så fort som möjligt för bästa förutsättningar för skolor och arbetsmarknaden är det viktigt att vi inte förhastar oss utan faktiskt tar den tid som behövs för att ta väl avvägda beslut.
Avser du att besluta enligt Skolverkets förslag eller kommer utbildningar inom jakt- och viltvård samt möjlighet för naturbrukselever att läsa naturvetenskaplig fördjupning att kvarstå?
– Regeringen har gett Skolverket ett uppdrag att se över de här frågorna. Skolverket lämnade en redovisning i våras och ville samtidigt göra en fördjupad analys som kom i förra veckan. Hur vi väljer att gå vidare är för tidigt att uttala sig om i dagsläget, säger Anna Ekström.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.