Renskötarna i Mausjaur sameby beskriver hur renhjorden skingrats och renar dödats av en ensam varg. Foto (i hägn): Ingemar Pettersson

Förnyad ansökan om skyddsjakt på varg

Renskötarna i Mausjaur sameby arbetar med att samla renar som skingrats av varg och har hittat flera vargdödade djur. Nu begär man att Länsstyrelsen i Västerbotten beslutar om skyddsjakt.

I ansökan om skyddsjakt beskrivs hur renskötarna noterat stor oro i renhjorden, att spår efter varg hittats, att varg drivit renar från samlingsplatser och att renar lämnat betesgropar som de sällan återvänder till.

Bild av rovdjur

Man uppger också att det påträffats döda renar, samt att det finns en tydlig bild av ett jagande rovdjur som tros ha varit i området i minst fyra dagar.
Samebyn begär därför ett beslut om skyddsjakt på varg inom Mausjaur sameby, i trakterna av Svanträsk-Sjuberget, med Träskholm i norr och Skellefteälven i söder som gräns.

Sameby anmäler länsstyrelsen – saknar besked om skyddsjakt

Akut läge

Samebyn är i ett akut läge, skriver man i ansökan, där man också anser att det inte ska spela någon roll om vargen är invandrad eller inte:
”Samebyn vill även poängtera att i och med att alla länsstyrelser meddelat att man inte vill ta emot en flyttad varg skall ytterligare provtagningar inte krävas utan anser att åtgärd i form av skyddsjakt skall genomföras av Länsstyrelsen i Västerbotten.”

Ellinor Sahlén vid naturvårdsenheten på länsstyrelsen säger till Svensk Jakt att länsstyrelsen avvaktar med ett beslut.
– Vi vill först se om vargen är kvar i området. Ärendet hålls öppet några dagar för att se hur det utvecklas, säger Ellinor Sahlén.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev