Naturvårdsverket vill ha längre jakttid på tjädertupp och orrtupp.

Naturvårdsverket vill ha längre jakttid på tjädertupp och orrtupp i en stor del av landet. Foto: Lars-Henrik Andersson

Föreslår förlängd jakt på orrtupp och tjädertupp

Premium

Det går bra för tjädern och orren och det finns inga tecken på betydande populationsförändringar. Det slår Naturvårdsverket fast – och föreslår därför förlängd jakt på orrtupp och tjädertupp i en stor del av landet.

I Naturvårdsverkets förslag till nya jakttider skriver verket att det i remissrundan inför förslaget har framkommit farhågor om minskande stammar av skogshöns i södra Sverige. Men några nya indikationer på att orre och tjäder skulle behöva fredas från jakt i Götaland har inte presenterats.

”Tvärtom har Artdatabanken nyligen kategoriserat tjäder och orre som livskraftiga och fågeltaxeringen visar inga säkerställda förändringar för de sydliga populationerna”, skriver verket i sitt jakttidsförslag.

 

Jakt påverkar inte

Såväl tjäder som orre har en stark tillväxtpotential under år med god häckningsframgång, men variationen i stammarnas täthet är stor mellan olika år. Populationerna regleras i huvudsak av predation och under vissa extrema år även av väderförhållanden. Jakten, däremot, har inte samma påverkan på stammarnas storlek, slår Naturvårdsverket fast.

 

Antalet hönor

Naturvårdsverket menar att det som framför allt reglerar skogfågelstammarnas storlek är antalet hönor och hur framgångsrika de är i häckningen. Arterna är dessutom polygama, vilket innebär att ett fåtal tuppar parar flera hönor. Jaktligt uttag av orrtupp och tjädertuppar har därmed inte någon närmare påverkan på populationsstorleken, anser Naturvårdsverket.

Därför föreslås en förlängd jakttid på orrtupp och tjädertupp i samtliga län i Norrland och Svealand.

Så vill Naturvårdsverket förlänga ripjakten

Enligt Naturvårdsverket förslag ska tupparna få jagas till och med den 15 februari. I dagsläget stäcker sig jakttiden till och med den 31 januari.

Även om inte tuppjakten påverkar fågelstammarnas storlek vill Naturvårdsverket ändå behålla dagens jakttider för orrtupp och tjädertupp i södra Sverige.

 

[totalpoll id=”156682″]

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev