Det finns olika åsikter om miniminivån för vargstammen i Dalarnas län. Jägareförbundet och viltförvaltningsdelegationen delar inte länsstyrelsens uppfattning i den frågan. Foto: Mostphotos

Förbundet kritiskt mot länsstyrelsens höjda varggolv

Jägareförbundet anser att Dalarnas länsstyrelse kör över länets viltförvaltningsdelegation.
– Delegationen har beslutat att länet ska ha fyra vargföryngringar. Länsstyrelsen dubblar den siffran till åtta, säger länsordförande Ulf Berg.

På onsdagen blev det känt hur många vargföryngringar de respektive länen i det mellansvenska rovdjursförvaltningsområdet vill ha som golv. Förslagen ska nu skickas in till Naturvårdsverket som är beslutsfattare i frågan.

”Som en del i årets översyn har länsstyrelserna i mellersta förvaltningsområdet, efter omfattande samverkan, nu enats om ett förslag på länsvis fördelning av miniminivåer för vargföryngringar”, skriver länsstyrelsen Dalarna i ett pressmeddelande.

 

Överkörda av länsstyrelsen

Ulf Berg, ordförande i Jägareförbundet Dalarna. Foto: Riksdagen

Men lokalt i länet tycks man vara långt ifrån enad i sin syn på hur många vargar Dalarna ska ha. Jägareförbundet Dalarnas ordförande Ulf Berg är mycket kritisk till att länets vargstam föreslås öka från ett golv om sju föryngringar till nu föreslagna åtta föryngringar.

– Länsstyrelsen är allt annat än lyhörd. Viltförvaltningsdelegationen beslutade att Dalarna skulle ha ett golv på fyra vargföryngringar. Men det beslutet kör nu länsstyrelsen över och dubblar det beslutade antalet till åtta, säger Ulf Berg.

– Jag anser att Dalarnas länsstyrelse, och även övriga länsstyrelser, skulle ha fört fram till Naturvårdsverket vilka miniminivåer de respektive länen har beslutat om. Sedan är det upp till verket att om de ska sänka målet för vargstammen till 170 individer, i enlighet med riksdagsbeslutet, eller köra över länsstyrelsernas delegationer och dela ut vargföryngringar till de olika länen. Jag hävdar att länsstyrelserna inte har beslutanderätt att göra så här. Det är Naturvårdsverket som gör den samlade bedömningen, fortsätter Ulf Berg.

 

Strider mot grunden

Han anser att länsstyrelsen Dalarnas agerande strider mot grunden i riksdagsbeslutet om rovdjursförvaltning.

– Riksdagsbeslutet säger att vi ska ha lokal förvaltning av stora rovdjur av de som berörs av rovdjuren. Här blir vi överkörda av vår egen länsstyrelsen och landshövding. Det är djupt olyckligt.

Länsstyrelsens eget önskemål om att Dalarna ska minst åtta årliga vargföryngringar betyder att nästan 30 procent av landets totala vargstam ska finnas i Dalarna.

– Lägg därtill att vi har ett högt tryck av björn och lodjur plus att det finns järv i länet, så förstår ju alla vilket oerhört rovdjurstryck vi har i länet, säger Ulf Berg.

 

”Inte det största ansvaret”

Men länsstyrelsen Dalarna resonerar annorlunda.

– Dalarna är det till ytan största länet i mellersta förvaltningsområdet. Ser vi till vargar per ytenhet så tar Dalarna inte det största ansvaret för vargstammen, även om vi får flest totalt sett, säger Linda Vedin, vilthandläggare, på länsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

– Sett till de nationella mål som vi har att arbeta mot och vägledningen från Naturvårdsverket så kan inte Dalarna ha färre föryngringar, säger landshövding Ylva Thörn i samma pressmeddelande.

Nästa vecka kommer Jägareförbundet Dalarna att träffa landshövdingen.

– Vi har en del att prata om, minst sagt. Jägareförbundet Dalarna kommer även att träffa länets riksdagsbänk lite senare i vår. Viltförvaltningsdelegationernas roll måste klargöras. Tjänstemännens egna tolkningar av riksdagens beslut måste få ett stopp. Riktlinjerna i rovdjurspolitiken måste förtydligas, säger Ulf Berg.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev