”För mig är ordet aktivist positivt”

Allt fler verkar gå med i Djurens rätt och förbundsordförande Camilla Björkbom tror det beror på ett ökat intresse för I frågan om pälsdjursfarmning och djuren i livsmedelsindustrin. Foto: Kim-Evert Olofsson

Djurens rätt får fler medlemmar.
– Intresset för att engagera sig för djuren ser jag som ökande, säger Camilla Björkbom, förbundsordförande för Djurens rätt.

Djurens rätt ökar i medlemsantal för tredje året i rad.
– Vi ligger strax över 36 000 medlemmar. Under 1980-talet var det många som engagerade sig mot djurförsök. I dag har frågan om pälsdjursfarmning och djuren i livsmedelsindustrin blivit stora frågor. Vi har en del medlemmar som är jägare just på grund av att de är emot den industriella djurhållningen, säger Camilla Björkbom.

 

Hur och varför blev du engagerad i djurens rätt?
– Jag började reflektera kring varför jag åt vissa djur och inte andra. Då gick jag i gymnasiet. Sedan tidigare köpte jag inte djurtestade schampon, tandkrämer eller tvålar i och med att jag inte ville att djur skulle komma till skada och det var så mitt engagemang började. Jag är uppvuxen med djur, främst hästar och katter, och när jag började förstå hur mycket lidande vi människor orsakar dem så ville jag göra något åt det och började engagera mig i Djurens Rätt, som då hette Nordiska Samfundet mot Plågsamma Djurförsök.

 

Ser du dig själv som en aktivist?
– Hos en del har ordet aktivist en negativ klang men för mig är det ett positivt ord eftersom det beskriver någon som engagerar sig ideellt för att göra världen lite bättre.

 

Vilken eller vilka djurrättsfrågor tycker du är viktigast att driva just nu?
– Avveckling av pälsdjursfarmning och förbud mot burhållning av hönor och utevistelse för alla kycklingar. Jag tror att alla dessa tre frågor är frågor där många jägare tycker som Djurens Rätt eftersom min uppfattning är att jägare väldigt ofta är emot industrialiserad djurhållning och de har dessutom ofta stor kunskap om djurs naturliga beteende och vikten av att det tillgodoses.

 

Hur ser Djurens rätt på aktioner som genomförs mot pälsdjursfarmare, köttindustri och jakten (utsläpp av minkar, nedsågade jakttorn)?
– Djurens Rätt arbetar med politisk påverkan och opinionsbildning, att alltid arbeta med lagliga metoder är väldigt viktigt för oss. Ett problem med utsläpp av minkar är att diskussionen därefter tenderar att bara handla om metoden och fokus förs bort från det som är kärnan: att djuren inte borde ha suttit i burarna från första början.

Fakta historik djurrättsrörelsen

1898 grundades en av Sveriges äldsta djurrättsorganisationer, NSMPD, Nordiska samfundet mot plågsamma djurförsök, senare Förbundet Djurens Rätt (1999).
På 1970-talet startades tidskriften Djurfront. Enligt grundarna av Djurfront ansågs djuren, utifrån ett samhälleligt perspektiv, vara lägst i den hierarkiska ordningen. Denna uppfattning medverkade till att tidskriften uppfattades som både radikal och politisk.
Djurrättsorganisationen Djurens Befrielsefront växte fram i Sverige under 1980- talet. Organisationen har sina rötter i den radikala djurrättsorganisationen ALF, Animal Liberation Front, som grundades i England år 1976.
Djurrättsalliansen bildades 2005 och har sedan dess intagit frontlinjen i kampen för djurens rättigheter. Organisationen förespråkar veganism. Djurrättsalliansen ser det som sin skyldighet att försvara de som inte kan föra sin egen talan.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev