Efter fyra år läggs projektet Vildsvinshjälp ner. Foto: Martin Källberg

För få ville ha hjälp med vildsvinen – tjänst läggs ner

Många jägare ville hjälpa till, men få lantbrukare ville ha hjälp. Därför läggs Jägareförbundets initiativ Vildsvinshjälp ner.

När vildsvinsskadorna var stora startade Svenska Jägareförbundet tjänsten Vildsvinshjälp. Lantbrukare kunde kontakta förbundet, så ordnades det fram jägare som kunde vakta grödorna.

Daniel Ligné.

– Många jägare ville hjälpa till, men det var få lantbrukare som i slutändan ville ha hjälp. De senaste åren har det inte efterfrågats något behov till oss. Därför lägger vi ner Vildsvinshjälp, säger riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné på Jägareförbundets hemsida.

Lyfte inte

När tjänsten startade 2019 anmälde sig på kort tid över 2.000 jägare som var villiga att hjälpa till och jaga vildsvin på odlade grödor. Bland lantbrukarna visade sig intresset vara mindre, under första året var det omkring 30 som ville ha hjälp.

– Vi fick till ett antal nya och bra kontakter mellan jägare och bönder. Men projektet lyfte inte riktigt eftersom intresset att få hjälp var väldigt begränsat, säger Daniel Ligné.

Bra tanke

I takt med att allt fler jägare utvecklat sina kunskaper om vildsvinsjakt och att det blivit tillåtet med mörkerriktmedel har behovet försvunnit.

– Även om tanken och idén var bra blev det ingen riktig framgång, säger Daniel Ligné, som dock menar att Vildsvinshjälp har förbättrat dialogen mellan jägare och lantbrukare på många ställen.

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev