Foto: Per Andersson

För få björnar fällda – hur påverkas kommande jakter?

Premium

Björnlicensen blev inte fylld under årets jakt i Jämtlands län. Detta eftersom få björnar fälldes i de västra delarna av länet. Frågan är nu om det i stället kommer att beviljas skyddsjakt på björn under våren i samma områden?

Svensk Jakt Publicerad 18 oktober 2021 - 11:34

Årets tilldelning vid licensjakten på björn i Jämtland var 200 djur. Men fram till den 15 oktober fälldes endast 167 av de 200 björnarna. Detta eftersom det i björnjaktområde 1–3 återstod 33 björnar.

– Vi vet att det har jagats i områdena, men inte i vilken utsträckning. Område 1–3 består också till stor del av fjäll och det kan vara så att björnarna inte varit i de områden där skadorna sker under våren, säger Malin Larm, vilthandläggare på länsstyrelsen Jämtland.

 

• Hur påverkar detta nästa års björnjakt, kommer de oskjutna björnarna att läggas till inför nästa års tilldelning med 235 björnar i hela länet som jaktområde?

– Vi kommer att utvärdera årets jakt och jaktresultat efter att jakten avslutats, så det är för tidigt att säga hur det kommer påverka nästa års tilldelning, säger Malin Larm.

Frågor har nu uppstått huruvida länsstyrelsen kommer att vara restriktiv vad gäller skyddsjakt på björn i de områden där det nu, under licensjakten, inte blev fullskjutet.

Många björnar kvar på tilldelningen när jakten avslutades

Frågan väcks eftersom det i princip bara jagas älg på många stora jaktmarker i björnjaktområde 1–3.  Dessutom har flera björnjägare tvingats sluta med björnjakten i dessa områden.

 

• Frågan är om renägarna har någon skyldighet att se till att få bort björnarna under licensjakten? Enligt uppgifter från lokalbefolkning, som Svensk Jakt varit i kontakt med, är renägarnas intresse för att skjuta björnar under licensjakten högst begränsat. Detta eftersom de är medvetna om att de ändå får skyddsjakt beviljad när björnarna på våren kommer till renarnas kalvningsland.
Hur ser länsstyrelsen på detta?

– Vi för såklart dialog med samebyarna gällande det här. Men vi kan inte basera vår bedömning av behovet av licensjakt eller skyddsjakt i området på sådana spekulationer.

– Gällande skyddsjakter görs en bedömning i varje enskilt fall utifrån om kriterierna för skyddsjakt uppfyllda, säger Malin Larm, vilthandläggare vid länsstyrelsen i Jämtland.

 

Per Andersson

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev