Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, har nu fått i uppdrag att göra helkroppsmätningar av vildsvinsjägare i Heby kommun. Detta på grund av höga cesiumhalter i vildsvinskött. Foto: Jan Henricson

FOI vill mäta radioaktivitet bland vildsvinsjägare

Höga cesiumhalter har uppmätts i vildsvinskött i Heby. Därför har Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, fått i uppdrag att göra helkroppsmätningar av vildsvinsjägare.

Sedan hösten 2017 har Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, bekostat mätningar av cesium 137 i vildsvinskött i de områden som drabbades hårdast av Tjernobylolyckan 1986. 50 procent av de uppmätta proverna i Heby kommun överstiger försäljningsgränsvärdet på 1.500 becquerel per kilo. Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, har nu fått i uppdrag av SSM att göra helkroppsmätningar av vildsvinsjägare i Heby kommun, skriver kommunen på sin hemsida.

 

Mätningar förra året

Mätningarna ska ske i Heby med en mobil helkroppsmätare mellan den 27 och 30 september.

Även förra året gjordes mätningar på älgjägare men även på vildsvinsjägare i Uppland.  Vildsvinsjägarnas helkroppsvärde var i medeltal 6.500 becquerel. De hade alltså högre värden än älgjägarna i Gävle, men dessa värden ligger ändå långt under nivåer som ger 1 millisievert per år.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev