Renar som betar säsongsvis och som rör sig mellan Norge och Sverige berörs inte av förbudet. Foto: Kenneth Johansson

Flytt av renar förbjuds för att hindra smitta

EU har förbjudit flytt av renar och andra hjortdjur från Norge till Sverige för att förhindra smitta av CWD, rapporterar Sveriges Radio.

Förbudet gäller i Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Västernorrland, samt i kommunerna Älvdalen i Dalarna och Nordanstig, Hudiksvall och Söderhamn i Gävleborgs län. Anledningen till förbudet är att man vill hindra sjukdomen CWD, som kan drabba älg och ren, att komma till Sverige.
– Hittills har det tagits för få prover i Sverige för att man ska ha koll på situationen, säger Erik Ågren, biträdande statsveterinär på Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, till Sveriges Radio.

Sjukdomen CWD upptäcktes hos två älgar och tre renar i Norge i våras. Djuren får symptom som liknar galna kosjukan och dör efter några månader. Det är en mycket smittsam sjukdom, men den smittar inte människor.
I Norge har 8.000 djur testats hittills och nästa år planeras en kartläggning även i Sverige för att man ska kunna upptäcka fall av sjukdomen. Då ska man också ta prover på trafikskadade älgar.

Undantag från EU-förbudet gäller bland annat slaktdjur.

 

 

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev