Fler vildsvin än älgar fälldes av jägarna
Jaktsäsongen 2014/2015 fälldes det fler vildsvin än älgar i Sverige – 89.642 vildsvin mot 84.047 älgar.
Avskjutningen av vildsvin ökade också något över hela landet om man jämför med året innan.
För jaktåret 2013/2014 sågs en minskning för avskjutningen av vildsvin. Den berodde delvis på den stora insats jägarna gjorde jaktåret 2012/2013 då avskjutningen nationellt i princip fördubblades. I de hårdast drabbade områdena mer än tredubblades avskjutningen. Under 2014/2015 ökade alltså avskjutningen något jämfört med året innan. Siffrorna för 2015/2016 är ännu inte klara men riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné tror att de kommer att öka något.
– Jag tror inte vi kommer att se någon dramatisk ökning, men vildsvinen fortsätter att breda ut sig.
Relativt konstant
I dagsläget kan man säga att vildsvinsstammen är relativt konstant när det gäller antalet djur om man ser till hela landet. Vildsvinen fortsätter dock att sprida sig och ökar sitt utbredningsområde. Det innebär att i många kärnområden har vildsvinsstammen minskat medan stammen ökar i andra områden. Vildsvinen fortsätter att sprida sig huvudsakligen västerut ifrån de områden i södra och östra Sverige som har
etablerade vildsvinspopulationer. Även inom län med stor förekomst av vildsvin finns stor variation mellan områden, så att beskriva vildsvinsläget i detalj är inte helt lätt.
En sak är dock säker och det är att vildsvinen är här för att stanna. Under åren har också jägare och lantbrukare blivit allt bättre på samverkan och samarbete.
”Har gjort ett hästjobb”
– Vildsvinen är fortfarande en ganska ny art att förvalta. Jag är faktiskt ganska imponerad över att vi fått till en så väl fungerande förvaltning på bara några år, säger Daniel Ligné.
– Jägare och lantbrukare har gjort ett hästjobb tillsammans. Faktum är att många länder som förvaltat vildsvin mycket längre än oss nu står i kö för att få komma hit och lära hur vi hanterade situationen 2012/2013. Det är unikt att fördubbla avskjutningen från ett år till ett annat av en så pass svårjagad art som vildsvin.
Jägareförbundet fortsätter sitt arbete med vildsvinsförvaltningen. Under senare delen av 2014 introducerades den så kallade Vildsvinsbarometern, ett webb-baserat rådgivningsverktyg för vildsvinsförvaltning län för län. Vildsvinsbarometern uppdateras månadsvis, eller med tätare intervall när behov finns.
– Förr eller senare får vi ett ollonår igen och då kommer det att krävas en rejäl kraftansträngning för att hålla vildsvinsstammen på en acceptabel nivå, säger Daniel Ligné.
– Via Vildsvinsbarometern försöker vi snabbt reagera och stötta förvaltningen så att vi undviker den situation vi hade 2012 då vi reagerade lite sent, och med en vulgär debatt som följd. Vildsvinen har en enorm potential att snabbt öka och därför krävs en mer aktiv förvaltning.
Jägareförbundet har också under 2015 tillsammans med externa forskare utrett möjliga övervakningsmetoder för vildsvin. En rapport ska vara klar under 2016. Dessutom håller förbundet tillsammans med forskare från SLU på att testa och utvärdera ”klövviltsobs” i tre län under 2016, Kronoberg, Södermanland och Västerbotten där vildsvin ingår.
Malou Kjellsson
Avskjutning vildsvin och älg hela landet
Jaktår | Vildsvin | Älg |
2012/2013 | 97 293 |
92 812 |
2013/2014 |
83 869 |
91 791 |
2014/2015 |
89 642 |
84 047 |
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.