Enligt Naturvårdsverket har uttern framför allt återhämtat sig på grund av att miljögifter som PCB har förbjudits.

Enligt Naturvårdsverket har uttern framför allt återhämtat sig på grund av att miljögifter som PCB har förbjudits. Foto: Kenneth Johansson

Fler uttrar i Sverige: ”Kan falla ur rödlistan”

Uttern har ökat i Sverige och kommer inte längre att räknas som en hotad art.

– Glädjande nog har uttern ökat över hela landet. Vår bedömning är att arten är livskraftig, och den kan falla ur rödlistan vid nästa rödlistningstillfälle förklarar Henrik Thurfjell, organismgruppsansvarig SLU Artdatabanken, i ett pressmeddelande från Naturvårdsverket.

– I dag uppskattas 4 000 uttrar kunna reproducera sig, men vi jobbar med att förbättra inventeringsmetodiken för att kunna göra exaktare beräkningar av populationens storlek. Uttern har också spritt sig till nya områden i Göta- och Svealand, fortsätter Henrik Thurfjell.

Förbjudit miljögifter

Enligt Naturvårdsverket har uttern framför allt återhämtat sig på grund av att miljögifter som PCB har förbjudits. Även Trafikverkets åtgärder med vägpassager för medelstora däggdjur har bidragit till minskad dödlighet. Åtgärder för utterns livsmiljöer kring vattendrag och våtmarker har även varit positivt.

Längre tillbaka i tiden fanns även jakt som påverkade populationen negativt, uppger Naturvårdsverket i sitt pressmeddelande.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev