Arkivfoto: Tage Persson / Mostphotos

Fler tamdjur vargdödade i problemrevir

Premium

Ytterligare tamdjur har dödats av varg. Den här gången inträffade en attack i byn Tönsen, Hälsingland.

[google_map_easy id=”51″]

Här inträffade angreppet. Karta: Google Maps

 

Det var på lördagsmorgonen som en fårägare i Tönsen upptäckte fyra döda får i sin hage. Senare var länsstyrelsen i Gävleborgs län till platsen och besiktigade de döda tamdjuren och det råder ingen tvekan om att de dödats av varg.

– Ingen som helst tvekan av skadorna att döma. Dessutom sågs två vargar i byn på lördagsmorgonen och vargarna har även fastnat på bild av en övervakningskamera som sitter uppsatt vid en sommarstuga inne i byn, berättar länsstyrelsens naturbevakare Sone Persson.

 

Tönsenreviret?

Att attacken inträffade i byn Tönsen indikerrar starkt att det är varg från Tönsenreviret som dödat fåren. Men då ingen topsning gjordes på de döda fåren kommer länsstyrelsen heller inte få något dna-svar på vilken eller vilka vargar som angripit tamdjuren.

Lamor skulle skydda mot rovdjur – dödades av varg

– Två dygn tidigare dödades fyra lamadjur av varg i Håkanbo. Tönsen ligger väldigt nära Håkanbo så det kan mycket väl vara samma vargar som stått för båda angreppen, spekulerar Sone Persson.

Hagen där de fyra fåren dödades är omgärdad av tre, respektive fyrtrådigt elstängsel med 4.000 volt.

 

Skyddsjakt?

Problemen med vargarna i Tönsenreviret är välkända hos länsstyrelsen i Gävleborgs län. Men någon skyddsjakt har det hittills inte varit fråga om.

I Skåne, däremot, pågår just nu skyddsjakt på en vargtik som härstammar från Tönsenreviret. Detta efter att vargen angripit får vid upprepade tillfällen.

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev