Säsongens varginventering är avslutad men det fortsätter att komma svar på dna-analyser som bekräftar ytterligare revir. Foto (i hägn): Ingemar Pettersson

Fler bekräftade vargrevir i söder

Länsstyrelsen Jönköping har med hjälp av spårning och dna-analyser bekräftat ett nytt vargrevir i länet. Reviret delas med Västra Götalands län och finns i trakterna av Baremosse, som också har fått ge namn åt reviret.

Dna-prover visar att ett nyblivet vargpar rör sig i området kring Baremosse och till lika stor del in i Västra Götalands del. Sedan tidigare har en vargtik bedömts som stationär i området under ett par år.

Under februari har en varghane vandrat söderut från sitt födelserevir i sydöstra delen av Örebro län och bildat par med tiken, som är född i Tivedenreviret. Det nya reviret kallas Baremosse.

Fler vargar

Länet berörs även av reviret Hökensås norra, som huvudsakligen ligger i Västra Götalands län.

I trakterna av Store mosse har det dessutom kommit in rapporter om två vargar som går tillsammans och det finns indikationer på att det kan vara ett nytt revirmarkerande par i området.

Linda Andersson.

– Inventeringen är precis avslutad och resultaten ska betraktas som preliminära innan de granskats av Viltskadecenter och beslutats av Naturvårdsverket. Med ovanstående revir och de tidigare bekräftade reviren Brängen och Bergaskogen berörs nu Jönköpings län av fyra revir, som med hänsyn till delade revir sammantaget blir 2,5 revir. Det två vargarna vid Store mosse kan i nuläget inte konstateras vara ett nytt revirmarkerande par då underlaget inte är tillräckligt för att skilja dem från andra revir inom rimligt avstånd, säger Linda Andersson, vilthandläggare på länsstyrelsen.

Inventeringen visar: Vargstammen ökar i södra Sverige

Tidigare känt

Ett tidigare känt vargrevir, Tisaren i Örebro län, har även bekräftats delas med Östergötland.

Vargparet rör sig mellan Hallsberg (Örebro län) och norr om Godegård (Östergötlands län). Honan kommer från Långbogenreviret i Östergötland och hanen är från Sjundareviret som ligger mellan Stockholms och Södermanlands län.

Reviret kallas Tisaren, efter en sjö i Örebro län.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev