Finska björnar vandrar in och förökar sig i norra Sverige, enligt en ny forskarstudie där dna från 924 hanbjörnar har granskats. Foto: Kjell-Erik Moseid

Finska björnar vandrar in i Sverige

Björnarna i Skandinavien är inte så isolerade som forskarna tidigare har trott. Enligt en ny undersökning finns det ett stabilt genetiskt utbyte mellan björnstammarna i Finland och Skandinavien, och exempel på parningar mellan finska och svenska björnar.

Dna från 924 hanbjörnar har undersökt i ett internationellt samarbetsprojekt där forskarna har studerat den genetiska utväxlingen mellan björnpopulationerna i Skandinavien och Finland. Tidigare har de svenska och norska björnarna setts som isolerade grupper utan kontakt med andra björnar.

Men det stämmer inte.

 

Vandrar långt

Istället visar studien att det finns ett återkommande inslag av björnar som vandrar mellan länderna.

Det är första gången som ett sådant vandringsbeteende bland björnar har fått vetenskapligt stöd, och det finns också exempel på björnar som har gener från både östliga och skandinaviska björnar.

Det visar att vandrande hanbjörnar också förökar sig under sina vandringar.

– Detta tyder på att björnbestånden i norra Europa inte är genetiskt isolerade, som det har antytts i tidigare studier. Tvärtom ser vi att det är god strömning av gener mellan norra Sverige och norra Finland, säger Alexander Kopatz, genetiker och björnforskare vid Norsk institutt for naturforskning, NINA.

 

Byter hemområden

En större andel hanbjörnar vandrar från Sverige till Finland. Enligt studien handlar det om cirka 30 björnar per generation.

– Det är ett betydande bidrag och visar att björnar från Skandinavien bidrar till att bygga upp björnstammen i norra Finland, säger Alexander Kopatz.

Studien bekräftar också att de två populationerna håller på att växa samman när björnstammen ökar i både Skandinavien och Finland. Det visar också hur rovdjur genom långa vandringar kan reducera genetisk isolering.

Läs hela studien här.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev