Publicerad 3 juli 2018 - 06:40

Polismyndigheten gjorde rätt när de återkallade mannens tillstånd att inneha vapen. det slår förvaltningsrätten fast i en nyligen avkunnad dom.

Polismyndigheten gjorde rätt när de återkallade mannens tillstånd att inneha vapen. Det slår förvaltningsrätten fast i en nyligen avkunnad dom. Foto: Mostphotos

Fick samtal av sin sjuka mor – glömde bössan i ett bostadsområde

Mannen fick ett samtal av sin sjuka och oroliga mamma och glömde därför ett jaktvapen med patroner och magasin på en gräsmatta i ett bostadsområde.
Nu slår förvaltningsrätten fast att det var rätt av polismyndigheten att återkalla mannens tillstånd att ha vapen.

Det var i mitten av oktober 2016 som polismyndigheten beslutade att återkalla mannens tillstånd att inneha skjutvapen. Detta efter att ett av mannens gevär hittades på en gräsmatta i ett bostadsområde av en privatperson. I vapenfodralet fanns då även ett magasin och två patroner.

 

Stressade

Mannen, som är hemmahörande i Östersund, överklagade polisens beslut till Förvaltningsrätten i Härnösand. Mannen anförde att han vid det aktuella tillfället tillsammans med sin sambo hade packat bilen för att resa bort. Han fick då ett telefonsamtal från sin sjuka mamma som vid tillfället var både ledsen och orolig.

Han ropade då till sin sambo att hon skulle packa bössan i bilen och gick sedan undan för att prata ostört med sin mor samt parkerna om sin firmabil.

Mannen uppger att både han och sambon var stressade vid tillfället för att hon skulle hinna till sitt arbete. Det blev därför ett missförstånd mellan dem och han glömde att dubbelkolla att vapnet verkligen var med i bilen.

Mannen uppger dessutom att han är väldigt noga med sina vapen och att han aldrig glömt den vid något tidigare tillfällen. Anledningen till att han hade ammunition och magasin med i fodralet var att han inte hade någon annan vapenpackning eftersom resten av hans jaktgrejor finns på annat håll. Han var därför rädd att tappa magasin och ammunition och stoppade det därför för första och sista gången i vapenfodralet.

 

Avslår överklagan

Polismyndigheten anser att överklagandet ska avslås och Förvaltningsrätten i Härnösand går på polisens linje. Förvaltningsrätten menar att det visserligen var ett misstag av mannen som medförde att det låg ett komplett vapen med patroner och magasin i ett bostadsområde men menar samtidigt att misstaget får anses vara så allvarligt att mannen visat sig vara olämplig att inneha skjutvapen.

Förvaltningsrätten anser att polismyndigheten haft fog för att återkalla mannens tillstånd att inneha vapen och rätten slår därmed fast att polismyndighetens beslut inte ska ändras.

Skribent

Olle Olsson

olle.olsson@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Redskapsboden!

Mest läst

Mina artiklar
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram