Älgkon var kraftigt drabbad av fibrom. Foto: Rune Eriksson

Fibrom orsakas av ett virus

– Jag såg en älgko med fibrom mellan Neckådalen och Untorp i förra veckan. Det såg hemskt ut, skriver Rune Eriksson från Dalarna till Svensk Jakt. Han lyckades också fotografera älgen.

Fibrom (fibropapillomatos) är en relativt vanlig tumörform hos älg som orsakas av ett virus (typ vårtvirus). Den kan ge allt från en enda vårta till utslag över hela kroppen. Tumörerna är oftast enbart lokaliserade till huden och viruset är ofarligt för människor.

Jonas Malmsten.

– Viruset verkar heller inte vara speciellt smittsamt. Hade det varit smittsamt hade vi haft många fler fibromälgar i Sverige, säger veterinär Jonas Malmsten och fortsätter:

– Dessutom är det inte alltid som fibrom orsakar djuren skada. En flådd fibromälg brukar kunna se ut som vilken annan älg som helst. Visst finns undantag och det är när vårtorna skadas av hur älgen rör sig eller var de sitter. Såren som uppkommer kan bli infekterade och bakterier spridas i älgkroppen.

Han betonar att en slaktkropp och organ från en fibromälg därför bör undersökas ordentligt med avseende på sjukliga förändringar.

– Dock är dessa speciella fall väldigt ovanliga, säger Jonas Malmsten.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay