Martin Wood vid vad som är kvar efter vargattacken i fårhagen under helgen. Foto: Per Andersson

Fem får dödade i vargattack

Premium

I helgen skedde en vargattack på får i Jämtland. Fem får fick sätta livet till på Ammerön i Bräcke kommun.

Det var under natten mellan lördag och söndag den gångna helgen som en varg hoppade in i en fårhage i den lilla byn Södra Ösjö ute på Ammerön. På söndagsmorgonen upptäckte en person att något inte stod rätt till i hagen och man hittade då de fem döda fåren.

När ägaren kontaktat länsstyrelsen kom tre naturbevakare till platsen, varav en hade en specialutbildad spårhund med sig.

– Hunden hittade ett spår och markerade för en spillningshög. En av naturbevakarna sa att det luktade som en typisk vargskit, berättar Fredrik Jonsson, som var med under söndagen i fårhagen.

Ett stort spår i leran, troligen efter vargen. Foto: Per Andersson

Bedrövad djurägare

Vidare säkrades andra spår inne i hagen och får- och lammkropparna flåddes för säkrare identifiering av vilket rovdjur som orsakat deras död.

– Jag känner mig väldigt ledsen och bedrövad. De här fåren har vi själva fött upp och så får de sluta på det här viset, säger djurägaren Martin Wood.

 

Observerad under älgjakten

Under älgjakten har en varg observerats i området av flera älgjägare. Nu är det brunstuppehåll i älgjakten, men oron är stor bland jägarna att vargen är kvar även efter brunstuppehållet.

– Nu väntar vi på DNA-analysen för att se vilket rovdjur som dödat fåren i Södra Ösjö. Vi ska också prata med djurägarna om de vill ha ett så kallat rovdjursstängsel uppsatt, säger Niklas Rumm, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Jämtland.

 

Per Andersson

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev