Foto: Mostphotos

Foto: Mostphotos

Felande åklagare kan dömas till fängelse

Några dagar före jul polisanmäldes miljöåklagare Lars Magnusson för tjänstefel av en av de misstänkta i den så kallade jakthärvan i Västmanland. Något beslut om en förundersökning ska inledas har ännu inte tagits.

Huvudsaken i polisanmälan gäller den hemliga elektroniska avlyssning som bedrivits mot 69-åringen samt ytterligare fyra misstänkta.

Enligt 69-åringen och hans advokat Sven Severin bryter en sådan tvångsåtgärd mot lagstiftningen, med tanke på straffvärdet för det misstänkta brottet. De hävdar att miljöåklagare Lars Magnusson har begått tjänstefel när han begärt att domstolen ska godkänna detta tvångsmedel.

Ärendet har lottats på chefen vid Särskilda åklagarkammaren i Malmö, överåklagare Anders Jakobsson. Han har ännu inte beslutat om han ska inleda en förundersökning.

– Anmälan är förhållandevis ny, men i mellandagarna skickade jag ut en begäran om att få in de handlingar som krävs för att jag ska kunna sätta mig in i ärendet, säger Anders Jakobsson till Svensk Jakt.

Anders Jakobsson bedömer att det tar ytterligare någon veckan innan han fått det han begärt. Sedan ska han läsa in sig, innan han tar ett beslut.

 

Åklagare och poliser

Anmälningar mot poliser och åklagare hanteras av Särskilda åklagarkammaren. En instans med egna utredningsresurser, under riksåklagaren, men som av Anders Jakobsson beskrivs i övrigt vara fristående från andra rättsvårdande myndigheter.

– Vi är ett antal åklagare i Malmö, Göteborg och Stockholm. Vi har också en grupp poliskommissarier som arbetar med utredningarna som vi måste göra, säger Anders Jakobsson. Man behöver både åklagar- och poliskompetens för att kunna göra den här typen av utredningar.

Även om Jakobsson i dagsläget inte kan säga något om anmälan mot Lars Magnusson beskriver han gången vid en anmälan om tjänstefel.

– Inledningsvis bedömer jag om ett brott har begåtts. Om svaret är ja tittar jag i nästa steg närmare om det finns någon som kan misstänkas. Egentligen är det som en utredning vilken som helst, med att hämta in bevismaterial, höra vittnen, etcetera, säger Anders Jakobsson.

 

Varierande straffskala

Om en förundersökning om tjänstefel inleds är det normala att den misstänkte skiljs från det ärende anmälan gäller.

– Det beror på omständigheterna, men vanligtvis lyfter man bort den misstänkte från det aktuella fallet, säger Anders Jakobsson.

Straffskalan för tjänstefel är minst sagt bred. Det kan handla om ringa varianter av tjänstefel där ärendet avskrivs, via normalgraden med böter eller fängelse upp till två år, till grovt tjänstefel där den felande kan dömas till fängelse från sex månader upp till sex år.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev