Foto: Jan Henricson

Länsstyrelsen i Värmland tog under fredagen beslut om att oktoberjakten i länet ska börja den 7 oktober, vilket saknar stöd i jaktförordningen. Andra måndagen i oktober är i år den 14 oktober. Länsstyrelsen medgav att det blev fel och aviserade en ändring. Foto: Jan Henricson

Felaktigt beslut om jakttider på älg

Länsstyrelsen i Värmland har tagit beslut om att årets oktoberjakt på älg i länet ska börja den 7 oktober. Ett felaktigt beslut som inte har stöd i jaktförordning, som säger att älgjakten ska börja den andra måndagen i oktober. I år är det måndagen den 14 oktober.

Under fredagen gick länsstyrelsen i Värmland ut med beskedet att älgjakten i stora delar av länet i år kan börja den 7 oktober. I Torsby kommun med septemberjakt ska enligt beslutet älgjakten återupptas efter brunstuppehållet lördagen den 5 oktober.

Men beslutet har inget stöd i jaktförordningen och Naturvårdsverkets föreskrifter. Det är den andra måndagen i oktober som gäller och inget annat, fram tills den dag då ett nytt beslut har tagits.

 

Medveten om felet

– Det blev lite fel, erkänner Maria Falkevik, enhetschef med ansvar för vilt och jaktfrågor.

– Vi är medvetna om det, och även om jag inte vill föregå ett nytt beslut innan det är taget så kommer det ett nytt beslut, säger Maria Falkevik.

Jakttiden för för de delar av Värmland som inte har septemberjakt startar enligt det korrigerade beslutet den 14 oktober och pågår fram till den 29 februari 2020, om inte jakten avlyses på grund av snödjup eller andra orsaker.

För Torsby kommun som har septemberjakt startar älgjakten den 2 september med brunstavbrott den 22 september.

 

Höjer fällavgifterna

Länsstyrelsen har i samma beslut höjt fällavgifterna inför årets älgjakt. En vuxen älg kostar 800 kronor, en kalv 200 kronor. Höjningen är enligt Maria Falkevik nödvändig för att täcka de administrativa kostnaderna.

– Vi hade redan förra året ett underskott och skulle ha höjt då, det har inte gått ihop med kostnaderna, säger Maria Falkevik.

– Med den prognos vi har så hoppas vi att höjningen i kombination med att fler älgar fälls ska räcka för att återställa balansen, men det kommer att ta flera år.

Jakttider på älg

 

Älgskötselområden och licensområden inom nedanstående älgförvaltningsområden.

Finnskogens älgförvaltningsområde.

2 september – 22 september 2019 samt 12 oktober 2019 – 29 februari 2020.

Wermlandsbergs- , Bergslagskanalens-, Vänern-Möckelns-, Glaskogens-, Vänerbygdens-, Klarälven-Frykens-, Örtens- och Fryken-Glafsfjordens älgförvaltningsområden.

14 oktober 2019 – 29 februari 2020.

Oregistrerad mark inom nedanstående älgförvaltningsområden.

Finnskogens älgförvaltningsområde.

2 september – 6 september 2019.

Wermlandsbergs- , Bergslagskanalens-, Vänern-Möckelns-, Glaskogens-, Vänerbygdens-, Klarälven-Frykens-, Örtens- och Fryken-Glafsfjordens älgförvaltningsområden.

14 oktober – 18 oktober 2019.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev