I morgon väntas beslut fattas av länsstyrelserna i Västerbotten och Jämtland om det blir licensjakt på lodjur och i så fall hur många som får fällas. Jakten startar 1 mars. Foto: (i hägn) Olle Olsson

Färre lodjursföryngringar i norr – beslut i två län väntas i morgon

I Västerbotten och Jämtland har länsstyrelserna väntat in i det sista med ett eventuellt beslut om licensjakt på lodjur. I morgon kommer beslut i båda länen men inventeringarna visar på färre föryngringar.

I Västerbotten pågår inventeringen efter lodjur för fullt.
– Vi kommer inventera till mitten av nästa vecka. Det är bra spårförhållanden nu. Hittills har vi hittat 16,5 familjegrupper. Miniminivån är 14 familjegrupper, berättar Jonas Gustafsson, bevakningssamordnare vid länsstyrelsen i Västerbotten.

Jakt förra året

En familjegrupp, eller föryngring, är lika med sex lodjur.
Förra året visade inventeringsresultatet 17,5 familjegrupper, vilket ledde till en licensjakt på fem lodjur.
Huruvida det blir licensjakt i Västerbotten i år, återstår att se. I morgon väntas länsstyrelsen offentliggöra sitt ställningstagande, enligt Jonas Gustafsson.

 

Ingen lodjursjakt i Norrbotten – minimalt uttag sparas för skyddsjakt

Svåra förhållanden

Även länsstyrelsen i Jämtland väntas fatta beslut i morgon om det blir licensjakt på lodjur. Det uppger vilthandläggare Martin Bergwall.
– Det har inte varit de bästa spårförhållandena. Snön kom lite sent och inventeringen gick lite trögare än vi hoppats på. Det är därför beslutet dragit ut på tiden.
Martin Bergwall berättar att man hittills funnit 22 föryngringar varav några delas med intilliggande län. Under inventeringssäsongen 2021/2022 återfanns 32 föryngringar inom länet, vilket med gällande omräkningsfaktor motsvarar cirka 196 individer, enligt länsstyrelsens förvaltningsplan för stora rovdjur.

Lista: Stor ökning i vissa län – nu presenteras kommande licensjakt på lodjur

Nytt förvaltningsmål

Förra året fick 24 lodjur fördelade på sex områden fällas under licensjakten i Jämtlands län.
Viltförvaltningsdelegationen i Jämtlands län beslutade i februari 2022 om ett nytt förvaltningsmål på 21 föryngringar och ett förvaltningsintervall på 17–25 föryngringar per år för länets lodjurspopulation.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev