Fåravelsförbundet menar att den explosionsartade ökningen av varg i södra Sverige får konsekvenser för branschen. Arkivfoto: Joakim Kuylenstierna / Mostphotos

Fårägarna: Explosionsartad spridning av vargen ett hot mot livsmedelsförsörjningen

Spridning av varg i södra Sverige beskrivs av Svenska Fåravelsförbundet som explosionsartad. I ett stämmouttalande från förbundet skriver man att ökningen är ”ett direkt hot mot en svensk livsmedelsproduktion” och att de nu vill se att löften om en lägre vargstam införlivas.

Den 12 maj hade Svenska Fåravelsförbundet, som samlar omkring 2500 fårägare, årsstämma. Efteråt valde förbundet att publicera ett stämmoutlåtande om vargbeståndet – och beskedet är tydligt.

Påverkar bransch

Förutom att de ser stora möjligheter för produktionen av svenskt lammkött att öka, vikten av betande djur och livsmedelsstrategier beskriver utlåtandet i mångt och mycket vargens negativa påverkan på branschens utveckling.

Ett hot

Förbundet skriver bland annat att ”Den ökning av vargstammen vi ser nu är ett direkt hot mot en svensk livsmedelsproduktion” och att ”Vargstammen är nu så stor att nyetableringen av revir är explosionsartad i vissa delar av södra Sverige, vilket får som konsekvens att besättningar avvecklas i en takt som hotar fårnäringens existens”.

Vill se verkstad

Avslutningsvis har en flera punkter lång lista publicerats. Här är två av dessa:

• Att regeringen gör allvar av sina löften att minska den svenska vargstammen till den tidigare beslutade nivån på gynnsam bevarande status på 170-270 individer.

• Att detta beslut åtföljs av styrmedel så att Naturvårdsverket och Länsstyrelserna genomför arbetet enligt intentionen i beslutet.

Vill du läsa hela uttalandet finns det här, på Svenska Fåravelsförbundets hemsida.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev