Publicerad 18 april 2019 - 11:47

Jägarens vapen, en enskotts studsare i kaliber .338 var försedd med otillåtet mörkersikte, en ljuddämpare han inte hade tillstånd att använda i Sverige, samt var monterat på ett trebensstöd som användes vid skottillfället då jägaren stod på marken.

Jägarens vapen, en enskotts studsare i kaliber .338 var försedd med otillåtet mörkersikte, en ljuddämpare han inte hade tillstånd att använda i Sverige, samt var monterat på ett trebensstöd som användes vid skottillfället då jägaren stod på marken. Foto: Ur förundersökningen

Fängelse i ett år för skott mot joggare

Den norske jägare som i november sköt en 74-årig man under en nattlig joggingtur i Snälleröd dömdes under torsdagen till ett års fängelse för vållande till kroppsskada. Mannen döms även för sex fall av grovt jaktbrott.

Åklagaren yrkade under rättegången på att den 48-årige norrmannen skulle dömas för försök till mord. Bevisningen i form av bland annat jägarens egna film från händelsen bekräftade händelseförloppet, där den 74-årige mannen skjuts när han joggade längs en väg.

Den nu dömde 48-åringen följde mannen en stund innan han avlossade skottet.

 

Saknas motiv

Trots det finner tingsrätten att det inte finns stöd för att döma norrmannen för försök till mord, då det saknas motiv. Det finns enligt tingsrätten heller inget stöd för att norrmannen haft avsikten att skjuta en människa, även om filmen ses som en försvårande omständighet för den dömde 48-åringen.

Att han dessutom gömde sig efter skottet tyder enligt domen på att han redan då var medveten om att han skjutit en människa.

 

Rimligt tvivel

Men Helsingborgs tingsrätt anser inte att det är ställt utom rimligt tvivel att det fanns ett uppsåt. Därför döms 48-åringen inte för försök till mord, och inte heller för grov misshandel.

Däremot döms han för grovt vållande till kroppskada, och även för sex fall av grovt jaktbrott i samband med tidigare dokumenterade jakter.

 

Lågt skadestånd

Den samlade strafftiden kan leda till fängelse i högst fyra år, men tingsrätten nöjer sig med ett års fängelse samt ett skadestånd till den skjutne 74-åringen på 38.602 kronor.

48-åringens vapen och utrustning förverkas.

Skribent

Boo Westlund

boo.westlund@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram