Fältharen behåller sin bruna färg under vintern, och är därför lätt att skilja från skogsharen. Foto: Kenneth Johansson

Fältharen kan ha etablerat sig i Norrbottens kustland

Fälthararna sprider sig norrut. Under september har jägare rapporterat om jakt på fältharar i Norrbottens kustland. SVA har analyserat en hare från Norrbotten som bedöms vara en hybrid mellan fälthare och skogshare.

Björn Sundgren. Foto: Madeleine Lewander

En varmare klimat och en ständig förändring av viltstammarna kan förklara varför fältharar vandrar norrut i landet. De kan komma till Norrbotten från vårt grannland Finland.

– Vi vet att det finns fälthare i Uleåborg i Finland, och det är i höjd med Piteå. De kan säkert klara klimatet i Norrbottens kustland, säger Björn Sundgren, jaktvårdskonsulent i Jägareförbundet Norrbotten.

 

Finns i statistiken

Skjutna fältharar har funnits med i avskjutningsrapporterna under en tid, och höstens iaktagelser tyder på att fältharen nu har etablerat sig i Norrbotten.

Än så länge är det i en blygsam omfattning.

– De kan konkurrera ut skogsharen, därför att det bra om de skjuts. Fältharen är ingen så kallad invasiv art, men det är ändå bra om vi kan bibehålla en stam av skogsharar som klarar vårt klimat bättre, säger Björn Sundgren.

 

Trovärdiga rapporter

En stövarjägare i Kalix hade ett fint drev och haren bara några meter från sina fötter. Jägaren är helt säker på att det var en fälthare.

Björn Sundgren bedömer jägaren som mycket trovärdig.

Nu väntar Björn Sundgren och hans kolleger med spänning på nya rapporter. Fältharen har inte skogsharens förmåga att ändra till vit päls på vintern och det är därför lätt att skilja på arterna.

– Det är nog bara en tidsfråga innan vi har mer fälthare här uppe, men det lär väl höras om jägare har bruna harar som skuttar runt dem i vinter, säger Björn Sundgren.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev