Fågelinfluensan hotar forskning

Får vi inte in döda djur från allmänheten kan vi inte skaffa oss kunskap om hälsoläget i viltstammarna, vare sig när det gäller sjukdomar eller miljögifter.

Det säger statsveterinär Torsten Mörner på Statens veterinärmedicinska anstalt sedan det visat sig hart när omöjligt att skicka dit döda djur. Orsak:
fågelinfluensan.
Svensk Jakt ringde runt till några olika transportföretag för att kolla huruvida de transporterade självdöda fåglar till SVA. I de allra flesta fall blev det ett blankt nej på grund av fågelinfluensan.
Vi frågade om en transport av en död fågel från Simrishamn till Uppsala. Tidigare skickade man normalt ett väl paketerat kadaver med Posten.
Men nu förmedlar Posten inte längre döda djur.
Speditionsfirmorna DHL, Frigoskandia och Schenker gav samma besked. Frigoskandia för att de aldrig kör döda, vilda djur. Likaså Jetpak som transporterar gods både med flyg och landsvägstransporter. Som regel hade man infört embargo för privata försändelse av alla döda djur även till SVA.
Det var endast Expressgods tåg som ingav hopp. Där trodde man att det skulle gå att fixa till en kostnad från Ystad till Uppsala på 975 kronor inklusive moms.
Hela vår verksamhet står och faller med att vi får in fallvilt från allmänheten, säger statsveterinär Torsten Mörner på SVA. Man måste ändra på den här inställningen. Och Postens uppdrag är bland annat att bistå vid ett allmänt samhällsintresse, vilket vår verksamhet är.
Men hysterin kring fågelinfluensan gör att de flesta drar öronen åt sig. Även Posten som tidigare förmedlat 100 000 försändelser med fallvilt som kunnat ha betydligt smittsammare sjukdomar som harpest och tuberkulos. Och man har tvingats transportera en miljon mänskliga prover mellan olika sjukhus.
Enligt Räddningsverket som gör riskbedömningen är fallvilt inte farligt.

Göran Bengtsson

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev