Fågelinfluensa drabbar gräsandsuppfödare

Aggressiv form av fågelinfluensa (H5) har konstaterats i fågelbesättningen hos en uppfödare av gräsänder och fasaner. Jordbruksverket fattade beslutet att ta prover på änderna efter fynden av de första viggarna i Oskarshamn då denna anläggning låg i den upprättade övervakningszonen. Prover togs på 50 gräsänder och 30 fasaner. En av dessa gräsänder befanns bära på aggressivt fågelinfluensa virus.

Provresultaten ledde till att Jordbruksverket fattade beslutet att avliva alla fåglar i uppfödningen vilket är en försiktighetsåtgärd. Beslutet är också i linje med EU:s riktlinjer smittbekämpning. Sammanlagt avlivades 500 gräsänder och 150 fasaner och mängder av prover togs av dessa fåglar och andra fåglar på säteriet för att undersöka smittspridningen i beståndet. Det är många idag som ställer sig frågan hur ett smittsamt och aggressivt virus kan finnas hos 1 av 50 av änder som levat mycket tätt ihop under en längre tid. Ingen onormal dödlighet eller andra symptom har kunnat ses i besättningen i övrigt. Sedan övervakningsområdet inrättades efter de första fynden av smittade viggar har besättningarna isolerats från kontakter med andra fåglar.

-Det kan tyckas förvånande att en så låg andel av änderna var smittade. Orsaken kan vara flera. Det är möjligen så att andfåglar skiljer sig från hönsfåglar och att smittan inte överförs så lätt mellan änder, kanske var urvalet av vilka änder som provtogs skevt på något sätt eller så kanske smittan nyligen introducerats i flocken. Det kommer hela tiden fram ny kunskap om virusets egenskaper och det är viktigt att vi följer med i utvecklingen och även bidrar med våra nya erfarenheter. Det ska bli mycket intressant och se vad testerna från de avlivade fåglarna visar säger Gunilla Hallgren på Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA).

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev