FACE: Kommissionär missleder politiker i vapenfråga

Den polska EU-kommissionären Elzbieta Bienkowska missleder EU-parlamentet med kraftigt överdrivna siffror av dödligt våld begångna med legala vapen i Europa, enligt den europeiska jägarorganisationen FACE, som nu uppmanar kommissionären att korrigera sitt uttalande.

I ett möte med EU-parlamentets utskott IMCO sa kommissionären Elżbieta Bieńkowska att 100.000 människor mördats med legala vapen i Europa under den senaste tioårsperioden.
Siffran är tio gånger så hög som statistiken som tidigare använts av EU-kommissionen i debatten, skriver FACE i ett pressmeddelande. 

Självmord och olyckor
Den europeiska jägarorganisationen tror att Elżbieta Bieńkowska har tagit siffran från rapporten Firearms and Violent Death in Europé från 2015 som kommissionen hänvisat till vid tidigare tillfällen.
Men att 100.000 människor skulle blivit mördade med legala vapen är kraftigt överdrivet. Enligt rapporten, skriver FACE, har 81.556 människor dödats av legala och illegala vapen under tioårsperioden.
Av dessa utgör cirka 60.000 fall självmord, 10.000 fall handlar om olyckor och 10.000 hänförs till rubriken mord och dråp med legala och illegala skjutvapen.

Drabbar legala vapen
FACE uppmanar nu kommissionen att korrigera siffran som presenterades för ”förbryllade EU-parlamentariker” vid ett möte den 24 maj. 
Enligt FACE:s ordförande Michl Ebne bidrar inte Bieńkowskas uttalande att 100.000 människor dödats med legala vapen till att föra den demokratiska debatten framåt, i arbetet med revideringen av vapendirektivet. 
– EU-kommissionen intar en obegriplig inställning till en viktig lagstiftning, som drabbar Europas laglydiga vapenägare hårt, men som inte har någon påverkan på de vapen som används vid terrorism och kriminalitet, säger Michl Ebne i pressmeddelandet.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev