David Selind från Ed sköt nyligen en kvigkalv med den smått extrema slaktvikten på 18,5 kilo. Foto: Privat

Extremt låg slaktvikt på älgkalv

David Selind från Ed i Dalsland sköt strax före nyår en älgkalv med en slaktvikt på endast 18,5 kilo. Han berättar att det har skjutits fler små kalvar inom älgskötselområdet.

Den 28 december förra året utvecklade sig till en jaktdag som David Selind nog sent ska glömma. Den här dagen hade han lånat en jämthund av en kompis.

– Jag släppte hunden och det blev upptag direkt, jag såg kon och kalven när de sprang iväg. Kalven hängde inte med i älgkons tempo. De delade på sig och hunden skällde fast kalven. Jag smög in på ståndskallet och sköt kalven. Det var för övrigt det första ståndskall jag smugit in på. I vanliga fall sitter jag på pass, så nu kanske jag skaffar en älghund, säger David Selind.

När han kom fram till kalven såg han att den var liten. En person kunde utan större problem dra den ner till en väg.

 

Minskande vikter

I slakthuset vägdes kvigkalven, och slaktvikten låg på 18,5 kilo.

– Den var väldigt liten. För något år sedan sköt vi en älgkalv med en slaktvikt på 40 kilo. Rent generellt så har vikten på älgkalvarna inom vårt älgskötselområde gått ner. I höst har det skjutits några kalvar inom skötselområdet som haft en slaktvikt under 30 kilo. Vid den här tiden på året ska slaktvikten ligga på mellan 50 till 70 kilo för en älgkalv, säger David Selind.

Låga kalvvikter kan bero på tjurbrist vilket leder till att korna måste brunsta om en eller flera gångar innan de hinner betäckas. Något som medför sent födda kalvar.

Näringsinnehållet i födan, framför allt proteinhalt under sommar och höst, varierar mellan åren och den torra sommaren 2018 tror många kan ha påverkat näringsinnehållet.

– Det var surrealistiskt när man fick se älgkvalven utan skinn i slakthuset. Den var verkligen liten, slutar David Selind som jagar i Södra Hökedalens jaktlag väster om Ed.

 

Torkan spelar roll

Thomas Fröman, Likenäs, vice ordförande för Jägareförbundet Värmland säger att han har hört talas om låga slaktvikter på älgkalv, främst i södra och västra delarna av Värmland, men att de klarat sig bra i norra delarna av länet där han själv jagar.

– Kalvarna har haft normala slaktvikter. Jag tror att södra och västra delarna av länet varit värre utsatt för torkan i somras. De kan även ha en yngre älgstam där som blev hårt utsatt för den tuffa vintern, säger Thomas Fröman.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev