Det råder delade meningar om vildsvin dödar lamm.

Experter oeniga – dödar vildsvin lamm?

En lantbrukare som arrenderar Eneholmen utanför Almö i Karlskrona skärgård är övertygad om att vildsvin vid flera tillfällen jagat och dödat hans lamm.
Länsstyrelsen är dock skeptisk till teorin.

Lars Adrians Publicerad 29 augusti 2017 - 13:41

Bo Lindman har haft lamm på ön Eneholmen länge, han har blivit av med djur tidigare och misstänkt tjuvar men men börjat tvivla eftersom han sett vildsvinssuggor med kultingar på ön, skriver P4 Blekinge.

Tidigt i somras hittade han en vettskrämd tacka med ett lamm som hade hoppat över en skreva till en bergknalle dit vildsvinen inte nådde. På andra sidan skrevan hittade han spår och avföring av vildsvin.

– Jag blir förbannad för att man har ju fött upp en vildsvinsstam som är alldeles för stor och matat enormt mycket och då blir det ju en onaturlig balans, säger Bo Lindman till P4 Blekinge.

 

Delade meningar

Ulf Rosander som är vilthandläggare på länsstyrelsen tror inte att det det är vildsvin som tagit lammen utan möjligen räv eller örn.

– Att vildsvin likt rovdjur aktivt skulle ha jagat friska lamm för föda har jag aldrig hört talas om och jag tror inte det är troligt, säger han till P4.

En av länsstyrelsens kontrakterade besiktningsmän, Lasse Le Carlsson  är av rakt motsatt uppfattning.
Han har flera gånger konstaterat att vildsvin jagat och dödat till och med vuxna får.

Han får stöd av Gunnar Jansson som forskar om vildsvin på SLU, han säger att eftersom vildsvin tar rådjurskid så vore det inte konstigt om de tog lamm också.

 

Inte osannolikt

Även Jägareförbundets forskningssamordnare Fredrik Widemo tror att det är möjligt.

– Vildsvinen är ju allätare, de tar vad de kommer över, om till exempel ett lodjur har slagit ett rådjur och en flock vildsvin kommer förbi när lodjuret tagit sitt så tar det inte lång tid innan djuret är borta.

– Man brukar ju hävda att de kan ta rådjursskid som ligger och trycker men jag har inte hör talas om att de ska ha tagit friska lamm. Jag håller det dock inte för osannolikt.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Svensk Jakt på Instagram