Publicerad 9 december 2013 - 17:27

EU: ”Politiker ska fatta besluten”

EU-kommissionens Pia Bucella tillsammans med Alberto Arroyo Schnell från WWF Europa vid ett tidigare tillfälle. Foto: FACE

Vem bör besluta om gynnsam bevarandestatus för rovdjuren? Politiker, säger alliansregeringen med sin rovdjursproposition. Forskare, säger oppositionen och vargvärnare i Sverige.
Pia Bucella, avdelningschef vid EU-kommissionens generaldirektorat för miljö, säger att ansvaret för beslut vilar på politiker – inte på forskare.

I torsdags debatterades regeringens rovdjurspropostion i riksdagen. En tydlig skiljelinje mellan allianspartierna och oppositionen, som säger nej till propositionen, handlar om begreppet gynnsam bevarandestatus (GYBS). Eller snarare: vem som ska besluta om GYBS.
Rovdjurspropositionen går ut på att beslutet ska fattas av folkvalda politiker, medan oppositionen anser att detta beslut ska delegeras till forskare och myndigheter. Detta är också en av de punkter som gjort att Socialdemokraterna, som förhandlade med alliansen om en uppgörelse i frågan, valt att inte stödja propositionen.

Rovdjursmöte i Bryssel
Samma dag som propositionen debatterades i Stockholm hölls ett möte om de stora rovdjuren i Bryssel. Vid mötet deltog flera organisationer med koppling till rovdjursfrågan, däribland Jägareförbundet och WWF.
Vid mötet deltog Pia Bucella, som vid EU-kommissionens generaldirektorat för miljö är en av de högsta avdelningscheferna under kommissionär Janez Potocnik, och därmed en av de tyngsta EU-tjänstemännen i rovdjursfrågan.
I ett uttalande under mötet gjorde Pia Bucella sin ståndpunkt klar. Uttalandet handlade om hur ansvarsfördelningen bör se ut mellan vetenskapen och politiken:
– Forskarna och vetenskapen ska informera, medan politiker ska fatta besluten, sade Pia Bucella.
Uttalandet bekräftas för Svensk Jakt av Andras Demeter, som är Pia Bucellas rådgivare vid EU-kommissionen.

Ansvarsutkrävande – demokratins kärnpunkt
Bucellas resonemang i uttalandet gick ut på att alla beslut av nödvändighet måste tas på politisk grund, vilket också är skälet till att vi väljer våra politiker.
Ansvarsutkrävande är i grunden demokratins kärna: Politiker ska ansvara för politiska beslut. Och sett till hur rovdjursfrågan har hanterats i Sverige under flera år – där politiker gång efter annan bollat över ansvaret till myndigheter och forskare – får Pia Bucellas förtydligande betraktas som särskilt upplysande.

Skribent

Martin Källberg

martin.kallberg@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram