Anna-Carin Westling inledde föreläsningen med att berätta om säljakt, innan Urban Törnqvist ökade åhörarnas kunskap om skarvjakt. Foto: Kristoffer Pettersson

Erfaren skarvjägare lockade jägare till föreläsning

Premium

Skarven har de senaste åren blivit allt vanligare längs med Gävleborgskusten, men relativt få är bekanta med jakt på arten. För att öka kunskapen bland de lokala jägarna bjöd Hudiksvall-Enånger jaktvårdskrets in till föreläsning, med den engagerade jägaren Urban Törnqvist.

Som av en slump beslutade Länsstyrelsen Gävleborg, efter att föreläsningen bokats, om att tillåta skyddsjakt på 1.900 skarvar i länet.

– Jag skrev till Urban och frågade om han kunde komma hit för att föreläsa, så jag och besökarna får lite mer kött på benen, sa Anna-Carin Westling.

Hon är mest känd för sitt engagemang för säljakten men har nu också utsetts till en av jaktledarna för skyddsjakten på skarv i Gävleborg.

Uppvaktar myndigheterna

Urban Törnqvist beskriver sig själv som väldigt engagerad i frågan kring skarvjakt, och en plåga för myndigheterna. Detta eftersom han ifrågasätter länsstyrelsernas beslut och därigenom tvingar dem att juridiskt reda ut sina definitioner i besluten.

– Jag har nördat ner mig och tycker att det är kul att jaga skarv. Jag älskar skarven tack vare jakten, sa Urban Törnqvist.

 

– Jag älskar skarven tack vare jakten, sa Urban Törnqvist. Foto: Kristoffer Pettersson

Han förklarade bakgrunden till sitt engagemang i frågan:

– Jag önskar att mina barn och barnbarn ska ha möjlighet att bedriva fritidsfiske i framtiden, om de så önskar. Det kommer de inte att kunna göra om säl och skarv fortsätter i samma utvecklingshastighet som de gjort hittills.

Han framhöll under föreläsningen att fågelarten förökar sig med mellan 17 och 24 procent per år.

Ökande intresse

Urban Törnqvist har själv jagat skarv i ungefär sex år i hemområdet kring Stockholm och Sörmland. Genom den erfarenhet och kunskap han skaffat sig genom åren har även antalet föreläsningar på ämnet ökat.

– Jag har gjort det ett tiotal gånger, med lite olika inriktningar beroende på vad de förfrågar. Jag tycker att det är kul. Man träffar nya människor, får nya kontakter och jag får lära mig saker. Och förhoppningsvis lär de andra sig saker också.

Stor uppslutning

Anna-Carin Westling var glad över det stora intresset som fanns för föreläsningen.

– Jag är vilt imponerad, måste jag säga. När vi ordnade det här hoppades vi att det skulle komma tio personer. Vi är inte någon stor kommun och inte så många som jagar längs kusten. Men nu är vi nästan 40, sa hon.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev