Foto: Kristoffer Pettersson

Storskalig skyddsjakt på skarv: ”Fortsätter att öka i länet”

Skyddsjakt efter skarv vid Gävleborgskusten Länsstyrelsen har beslutat om skyddsjakt efter 1.900 skarvar längs Gävleborgskusten.

Beslutet bygger på de skyddsjaktansökningar som inkommit till myndigheten de senaste månaderna, samtliga vars syfte är att förhindra allvarlig skada på fiske samt att skydda känsliga fiskebestånd.

Skarven har ökat i länet sedan den årliga inventeringen av skarv startade 2012, uppger länsstyrelsen. Många skarvar som letar efter mat på samma ställe kan ge stor skada på fiskbestånd och även på fiskares inkomst, något som både forskning såväl som lokal kunskap bekräftar.

Tusen skarvar får fällas på skyddsjakt

– Vi ser att skarven fortsätter att öka i länet och gör därför bedömningen att skyddsjakt behövs för att förhindra ytterligare allvarlig skada, säger Emma Engvall, vilthandläggare, Länsstyrelsen Gävleborg, i ett pressmeddelande.

Fyra jaktområden

Länets kust delas in i fyra delar med en utsedd jaktledare för varje område som har ansvar för samordning och rapportering av jakten. Skyddsjakten får bedrivas från 15 mars till och med 15 maj. Samt från 1 augusti till och med 31 juli i år om kvoten inte skulle fyllas.

Vid fasta och rörliga fiskeredskap samt inom fiskefredningsområden får skyddsjakten ske från 15 mars till och med 31 juli.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev