söndag 24 september

Lantbrukare på Gotland föreslås få lättare att skydda sina grödor mot vitkindade gäss. Foto: Jan Henricson

Enklare regler för gåsjakt föreslås

Länsstyrelsen på Gotland vill se minskad byråkrati kring skyddsjakten på vitkindade gäss.

Med dagens system måste en lantbrukare som drabbas av de vitkindades härjningar ansöka om skyddsjakt hos länsstyrelsen för att kunna minska skadorna.

Länsstyrelsen vill nu se ett annat system, som ska göra det enklare för bönderna att skydda sina grödor. Istället för att ta beslut efter ansökningar föreslår man skyddsjakt på ett antal fåglar.

– Vi vill förenkla för enskilda lantbrukare att förebygga skador på sina grödor. Vi föreslår skyddsjakt på upp till 500 gäss per år på Gotland, säger Mimmi Skog som är naturvårdshandläggare på länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Innan beslut tas vill länsstyrelsen veta vad intresseorganisationerna tycker, och har därför skickat förslaget på remiss.

Enligt helagotland.se ska skyddsjakten utföras under perioden 1 mars–31 maj. Fåglar ska få skjutas i flockar som innehåller minst 20 gäss på åkrar med oskördad gröda.

De stora flockar med vitkindade gäss som passerar ön flyger mellan häckningsplatser i Ryssland och övervintring i Nordsjön.

– Man uppskattar att populationen växer med omkring 26 procent per år, och vi bedömer inte att en skyddsjakt på som mest 500 gäss per år på Gotland skulle försvåra en gynnsam bevarandestatus, säger Mimmi Skog.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev