Fram till och med torsdagen har 49 vildsvin konstaterats med smittan – men samtliga inom ett begränsat område. Foto: Kjell Granqvist

En månad sedan utbrottet – arbetet med att stoppa afrikansk svinpest fortsätter

En månad har gått sedan utbrottet uppdagades. Smittan har ännu inte hittats utanför kärnområdet – men det gäller att fortsatt ha tålamod.

För exakt en månad sedan kom larmet om att den afrikanska svinpesten hittats hos ett dött vildsvin i Fagersta. Dagen efter beslutade Jordbruksverket om en restriktionszon på cirka 1000 kvadratkilometer. Sedan dess har det krävande arbetet, med jägarna i spetsen, fortsatt.

– Beslutet var nödvändigt att fatta direkt för att vi ska ha förutsättningar att kunna bekämpa smittan effektivt och minimera risken för att smittan sprids vidare. Det är samtidigt ett beslut som innebär starka begränsningar för alla som bor och verkar i zonen, säger Katharina Gielen, smittskyddschef på Jordbruksverket i ett pressmeddelande från Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

Inom kärnområdet

Torsdagen den 5 oktober meddelade myndigheten att totalt 49 vildsvin konstaterats med smittan – men samtliga inom ett avgränsat område intill det första fallet.

– Vi har nu en allt tydligare bild av smittans utbredning. Samtliga smittade vildsvin är påträffade inom ett mycket begränsat område vilket är väldigt fördelaktigt och ger goda förutsättningar för ett framgångsrik bekämpningsarbete. Samtidigt är vi förberedda på ovälkomna överraskningar, säger Karl Ståhl, statsepizootolog på SVA i pressmeddelandet.

Maratonlopp

Stängsling av det avgränsade området har nu inletts, i ytterligare ett steg att försöka begränsa smittan. Men ännu återstår ett stort arbete – och tålamod.

– Nu har vi klarat ett hundrameterslopp. Men det är bara de första hundra metrarna på ett maraton. Ett maraton som vi måste klara tillsammans, allmänhet, näringar, frivilligorganisationer, föreningar, företag och inte minst, mellan oss myndigheter, säger Karl Ståhl i pressmeddelandet.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev