Publicerad 6 maj 2017 - 06:32

Hela styrelsen (utom donatorn Sven Lord) i Stiftelsen Svenska Jägareförbundets Jakthistoriska Samlingar på Öster Malma slott. Från vänster: Bengt Olén, Ulf Sterler, Hans von Essen, Göran Bergman, Magnus Uvnäs och Nils Drejholt. Foto: Martin Källberg

En historisk donation

En stor donation har föranlett bildandet av en stiftelse som nu sammanställt en jakthistorisk skatt på Jägareförbundets gård Öster Malma.

Bakgrunden är en donation från en privatperson, Sven Lord, vars intresse för den svenska jaktens historia måste kallas enormt.

Donationen innefattar någonstans mellan 1 200 och 1 500 föremål. Donatorn själv, Sven Lord, är lite osäker.

– Det har blivit en del saker genom åren.

Pensionerade SLU-professorerna Kjell Danell och Roger Bergström har bidragit med ovärderlig hjälp i arbetet med att inventera och dokumentera samlingarna, vilket ju är grunden för stiftelsen, säger Sven Lord.

Sven Lord.

 

Samlingen måste tas omhand

Stiftelsen, ja. ”Stiftelsen Svenska Jägareförbundets Jakthistoriska Samlingar” – det är dess fullständiga namn – och dess fortsatta existens garanteras, som namnet antyder, av Svenska Jägareförbundet.

– Jag har haft allt i huvudet, alla fakta om föremålens bakgrund och historia. Jag har velat känna tryggheten att samlingen tas om hand om jag försvinner, och den saken borgar nu stiftelsen för.

Sven Lord är en mycket blygsam natur, och det sista han vill är att framhålla sin egen person. Han beskriver sig själv som en ”vanlig bonddräng”. I grunden är han bilmekaniker – men vid sidan om det har han odlat ett minst sagt omfattande intresse för jakthistoria.

– Jag har alltid haft ett allmänt intresse för historia. Som bosatt i närheten av Öster Malma, och med många fler närbelägna jakthistoriskt viktiga gods och gårdar, föll det sig att jag med tiden fördjupade mitt intresse för natur, naturforskning och jakthistoria, berättar Sven Lord.

 

Speglar den jakthistoriska utvecklingen

Exakt hur den stora samlingen i framtiden ska presenteras för allmänheten återstår att se. Stiftelsen har just bildats, och ligger i startgroparna för framtida projekt. Hans von Essen, tidigare riksjaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet, har utsetts till ordförande i stiftelsen.

– Sven Lords generösa donation är imponerande i sin omfattning men också i den delen att den innehåller unika föremål som speglar en stor del av den svenska jakthistoriska utvecklingen, säger Hans von Essen.

– Det blir en intressant och utmanande uppgift för styrelsen att förvalta denna skatt. Vår första uppgift är att hitta bra rutiner för att kunna visa upp samlingen för allmänheten, men också utröna i vilken mån samlingen kan och bör tillföras ytterligare föremål. Vidare handlar det om att på lämpligt sätt dokumentera den fullständigt unika kunskap som Sven Lord har om föremålens ursprung och historiska sammanhang.

 

Skribent

Martin Källberg

martin.kallberg@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Svensk Jakt på Instagram