Viktor fällde sin första älg på 15-årsdagen den 30 januari 2020. Foto: Åsa-Matilda Persson.

En fin födelsedag för nybliven jägare

En 15-årsdag med älgjakt inbokad. Kan en födelsedag bli bättre för en ung jägare? När Viktor Persson dessutom fick skjuta sin första älg var lyckan fullständig.

Från det att Viktor Persson var tre år gammal har han följt med på älgjakt i Luspholmens jaktlag i Storuman, Västerbotten. I början satt han med på pass, men på senare år följer han helst med och går med vår hund Tassa.

Under hösten 2019 gick han kurs för att ta jägarexamen.
Den 30 januari fyllde Viktor 15 år. Hans enda önskan var att få jaga älg, och det återstod endast två dagar av säsongens älgjakt.
Vi ordnade så att han fick ledigt ifrån skolan, för att kunna jaga.

 

Annorlunda födelsedag

Morgonen den 30 januari började med sång, tårta och paket. Paketen innehöll jaktradio och hörselkåpor. Efter frukosten träffades vi i köket, tillsammans med morfar Jan Johansson och Björn Ferry för att gå igenom dagens jakt.

Vädret var sisådär. Det snöade en del och var runt -5. Vi bestämde oss för att jaga ute på Lerberg, där vi sett flera älgar den senaste tiden. Björn, som är en riktig fena på att åka skidor, blev dagens ”hund”. Passen delades ut, och vi drog iväg.

På väg ut till pass såg vi en älgko med två kalvar. Efter att vi pratat ihop oss med Björn, så tog vi på oss våra Tegsnäsare och skidade ut till våra pass.

 

Älgjakt på skidor är en spännande jagform för en ung jägare. Foto: Åsa-Matilda Persson

Kom smygande

Viktor stod tillsammans med pappa Anders Persson och var beredd. Björn började skida för att se om det skulle gå att försiktigt lägga vind på älgarna så att dom skulle gå fram på hygget. Vi stod alla och väntade med spänning för att se vart älgarna tagit vägen.

Björn såg inte till dem.

Men det gjorde Viktor.

Plötsligt dök de upp bakom honom. Älgarna kom ut på hygget från en kvarlämnad skogsdunge. De var på väg rakt mot Viktor och hans pappa.

Ko med två kalvar.

 

Ett säkert skott och en lycklig debutant. Viktor sköt sin första älg på sin 15-årsdag. Foto: Björn Ferry

Lyckad debut

Viktor hade gott om tid på sig att titta och bestämma sig för vilken kalv han skulle skjuta. Han tog stöd mot en avsågad tall och väntade på rätta tillfället.

Älgarna stannade till endast 20 meter ifrån dem.

Viktor sköt och kalven föll i skottet. De andra två älgarna sprang vidare över hygget och in i skogen.

Lyckan var total. Viktor fick skjuta en älg på sin 15-årsdag. Efter att vi dragit fram älgen och tagit ur den så for vi hem. Där väntade mormor med varm och god köttsoppa och tårta.

Det var en mycket nöjd 15-åring och numera även älgjägare som somnade den kvällen.

 

Åsa-Matilda Persson

Viktors mamma

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay