söndag 26 september

Publicerad 5 maj 2020 - 10:34

Viktor fällde sin första älg på 15-årsdagen den 30 januari 2020. Foto: Åsa-Matilda Persson.

En fin födelsedag för nybliven jägare

En 15-årsdag med älgjakt inbokad. Kan en födelsedag bli bättre för en ung jägare? När Viktor Persson dessutom fick skjuta sin första älg var lyckan fullständig.

Från det att Viktor Persson var tre år gammal har han följt med på älgjakt i Luspholmens jaktlag i Storuman, Västerbotten. I början satt han med på pass, men på senare år följer han helst med och går med vår hund Tassa.

Under hösten 2019 gick han kurs för att ta jägarexamen.
Den 30 januari fyllde Viktor 15 år. Hans enda önskan var att få jaga älg, och det återstod endast två dagar av säsongens älgjakt.
Vi ordnade så att han fick ledigt ifrån skolan, för att kunna jaga.

 

Annorlunda födelsedag

Morgonen den 30 januari började med sång, tårta och paket. Paketen innehöll jaktradio och hörselkåpor. Efter frukosten träffades vi i köket, tillsammans med morfar Jan Johansson och Björn Ferry för att gå igenom dagens jakt.

Vädret var sisådär. Det snöade en del och var runt -5. Vi bestämde oss för att jaga ute på Lerberg, där vi sett flera älgar den senaste tiden. Björn, som är en riktig fena på att åka skidor, blev dagens ”hund”. Passen delades ut, och vi drog iväg.

På väg ut till pass såg vi en älgko med två kalvar. Efter att vi pratat ihop oss med Björn, så tog vi på oss våra Tegsnäsare och skidade ut till våra pass.

 

Älgjakt på skidor är en spännande jagform för en ung jägare. Foto: Åsa-Matilda Persson

Kom smygande

Viktor stod tillsammans med pappa Anders Persson och var beredd. Björn började skida för att se om det skulle gå att försiktigt lägga vind på älgarna så att dom skulle gå fram på hygget. Vi stod alla och väntade med spänning för att se vart älgarna tagit vägen.

Björn såg inte till dem.

Men det gjorde Viktor.

Plötsligt dök de upp bakom honom. Älgarna kom ut på hygget från en kvarlämnad skogsdunge. De var på väg rakt mot Viktor och hans pappa.

Ko med två kalvar.

 

Ett säkert skott och en lycklig debutant. Viktor sköt sin första älg på sin 15-årsdag. Foto: Björn Ferry

Lyckad debut

Viktor hade gott om tid på sig att titta och bestämma sig för vilken kalv han skulle skjuta. Han tog stöd mot en avsågad tall och väntade på rätta tillfället.

Älgarna stannade till endast 20 meter ifrån dem.

Viktor sköt och kalven föll i skottet. De andra två älgarna sprang vidare över hygget och in i skogen.

Lyckan var total. Viktor fick skjuta en älg på sin 15-årsdag. Efter att vi dragit fram älgen och tagit ur den så for vi hem. Där väntade mormor med varm och god köttsoppa och tårta.

Det var en mycket nöjd 15-åring och numera även älgjägare som somnade den kvällen.

 

Åsa-Matilda Persson

Viktors mamma

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Vapen till salu på Annonstorget

#Svenskjakt

🍂🔥🧡
.
.
.
.
#sweden #swedishnature #naturephotography #swedishlapland #visitsweden #västerbotten #fire #jakt #älgjakt #fritidvildmark #svenskjakt #jaktjournalen #höst #autumn
...

Idag är en bra dag att leva ❤ och imorgon och i övermorgon och dagarna efter det ❤ Jag vågar välja livet och tar varje ny dag som en seger 💪❤

Idag har jag haft glädjen att få vara med på drevjakt på vildsvin hos goda vänner. Äntligen har jag mer ork till att jaga, det var ett kärt återseende och jag är så tacksam att ha så fina jaktvänner ❤

Det är så fint att se att vi i jägarkåren tar hand om varandra och jag hoppas att vi ska våga att prata mer om psykisk ohälsa bland jägare så att ingen känner sig ensam i sin kamp. Våga fråga ❤

#jakt #drevjakt #vildsvin #sågenekorre #vågafråga #vågalyssna #svenskjakt #jägare #tillsammans #psykiskohälsa #cptsd #complexptsd #depression #suicidzero
...

Hösten rullar på !👌🍁
#fritidvildmark #jämthund #älghund #hirvikoira #hirvijahti #norrbottenspets #norrbottensjakt #finskspets #suomenpystykorva #bearplay #lapuamega #moosehunting #mårfangst #jakt #svenskjakt #karelskbjörnhund #loukkupyynti #rävjakt #rovdjursjaktmedstövare #jaktforlivet #ulflindroth #belisle120 #sauergti #sako #blaser
...

Vårt första jaktprov tillsammans och jag kan inte vara annat än stolt över min kille ✨ Ett andra pris och placerad på andra plats utav sex startande hundar 🥈 #wildmarkullared #interjakt #wachtelhundofinstagram #wachteltorpet #wachtelhund #jakthund #jakthundar #ukl #jakt ##jaktliv #svenskjakt ...

Jaktmarker på Annonstorget

Jägartips
Tipsen du inte kan vara utan
Lindroth testar vapen
Ulf Lindroth testar och tipsar
Tolv myter
Om vildsvin och vildsvinsjakt
Läsarnas jakter
Läs om läsarnas jaktlycka

Samtidigt på JaktPlay