Leif Häggström är arkeolog på Hallands kulturhistoriska museum och har jakten som ett av sina ansvarsområden. Nu uppmanas jägarna i Halland att berätta om sitt sista jaktskott med blyhagel, parallellt med att de skickar tomhylsan till museet. Foto: Marie Gadolin & Jan Henricson

En dokumentation av de sista blyhagelskotten

Hallands kulturhistoriska museum gör under den närmaste månaden en samtidsdokumentation av de sista jaktskotten med blyhagel. En förändring som påverkar alla jägare, och som är relevant att dokumentera, enligt museet.

Jägare i Halland uppmanas bidra till att dokumentera tiden för när EU-förbudet mot att använda blyhagel infördes i Sverige. I det webbaserade formuläret En sista patron – blyhagelförbudet 15 februari 2023, skriver museet:

”För Sveriges del innebär de för de allra flesta jägare ett förbud mot att jaga med blyhagel. Detta bryter en jakttradition som funnits från åtminstone 1600-talet.”

I formuläret erbjuds jägaren att berätta om jakttillfället då patronen avfyrades, och uppmanas samtidigt att skicka in tomhylsan till museet.

Stor förändring

Under senare år har Hallands kulturhistoriska museum samlat in jaktrelaterade föremål och dokumenterat halländsk jakt. Det har mynnat ut i en stor utställning som går att se på Varbergs fästning långt in på hösten. Något som Svenskjakt.se berättat om i ett tidigare reportage.

Utställning om jakt förr och nu

Leif Häggström är arkeolog på museet och har jakten som ett av sina ansvarsområden:

– När det nu sker en stor förändring av det jaktliga regelverket genom att bly i hagelammunition förbjuds i praktiken får det konsekvenser för de halländska jägarna. Detta och känslorna kring förändringen tycker vi är relevant att dokumentera utifrån hur vårt uppdrag ser ut, säger Leif Häggström till Svensk Jakt.

Blyhagelförbudet i praktiken

Lång historia

Häggström pekar också på hagelvapnens och hageljaktens långa historia.

– Allmogen har jagat småvilt med hagel från åtminstone 1700-talet. Det har allt sedan dess fällt fler vilt med blyhagel än på något annat sätt i Halland. När detta nu förbjuds är det en stor förändring av jaktens praktik, en förändring som är kulturhistoriskt relevant att dokumentera, säger Leif Häggström.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev