I augusti slopas tillståndskravet för fotografering från drönare. Foto: Pixabay

Drönare – både hot och möjlighet

Efter den 1 augusti behöver varken företag eller privatpersoner söka tillstånd för fotografering från drönare.

Försäljningen av drönare förväntas öka kraftigt de kommande åren och även andra marknader lär dra nytta av att tillståndskravet slopas. Möjligheterna med drönare är många, skogs- och lantbrukare kan underlätta sitt arbete med allt ifrån inspektion och uppsikt över boskap till vallning och styrning av grindar och foderautomater.

 

Problem i andra länder

Även för viltvården är möjligheterna stora, men det är förmodligen inte bara positiva effekter som följer med en ökning av antalet drönare i landet.

I flera länder har drönare ställt till problem för myndigheterna, i Kanada diskuteras ett generellt förbud eftersom problemen med användandet av drönare vid jakt eskalerar. Möjligheten att söka vilt och även att driva vilt mot passkyttar lockar där en del att tänja på både lagar och samvete.

 

Teknik på frammarsch

Drönare utrustade med värmekameror är en teknik som är på frammarsch. Tekniken är ganska dyr än så länge jämfört med traditionella kameror, men som med all annan teknik sjunker priserna när volymerna ökar. Det är inte svårt att föreställa sig hur drönare försedda med värmekameror skulle kunna användas av jägare med tvivelaktiga värderingar.

 

Bo Sköld, generalsekreterare i Svenska Jägareförbundet.

– Hela den tekniska utvecklingen är ett område vi måste fördjupa oss i, säger Bo Sköld, generalsekreterare på Svenska Jägareförbundet.

 

Både hot och möjligheter

– Det finns både hot och möjligheter, tekniken med drönare är mycket lovande när det gäller övervakning av vilt. Det kan underlätta inventeringen av jaktbart vilt, hjälpa oss att få bättre koll på sjukdomsspridning och invasiva arter.

– När det gäller de jaktetiska frågorna så har vi jobb kvar att göra, vi har påbörjat diskussioner men inte kommit fram till en officiell ståndpunkt. Personligen blev jag förvånad när tillståndskravet slopades, säger Bo Sköld.

 

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev