Järvlyor ligger ofta i otillgängliga områden. Nu vill länsstyrelsen i Västerbotten använda drönare för att hitta och dokumentera järvföryngringar. Foto: Kjell-Erik Moseid

Drönare aktuella i jakten på järvföryngringar

Drönare kan användas för att inventera järv i Västerbotten. Lyorna finns ofta i besvärlig och svårforcerad terräng, och där kan drönare bli ett effektivt hjälpmedel.

Länsstyrelsen i Västerbotten vill undersöka om drönare kan vara ett bra komplement till att spåra järv på skidor.

– Drönare blir ytterligare ett komplement för naturbevakaren och en hjälp i brant och otillgänglig terräng. Vi tror att det ska bli en mycket effektivare och för personalen en säkrare inventering. Förhoppningsvis blir inte järvarna störda av drönaren, säger Linda Backlund, rovdjursförvaltare på länsstyrelsen i Västerbotten i en intervju i Västerbottens-Kuriren.

 

Bra hjälpmedel

Länsstyrelsen har tidigare använt markbaserade viltkameror i sina inventeringar. Nu vill man gå vidare med drönare, men åtgärden är restriktiv. Drönare kommer inte att användas för att flyga över områden där det kan finnas människor.

– Ingen ska behöva vara orolig för att vi filmar när vi flyger med drönaren, säger Linda Backlund till Västerbottens-kuriren.

 

Kan nå förvaltningsmål

Inventeringen av järv i västerbotten pågår fram till den sista mars. Förvaltningsmålet är 30 föryngringar, och så här långt in på inventeringssäsongen har 20 föryngringar hittats. Drönaren ses som ett sätt att bättre finna och dokumentera järvhonor med ungar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev