Publicerad 2 december 2016 - 10:01

Stölderna av vapenskåp har i höst ökat markant i Skåne. Enligt polisen känner tjuvarna till i vilka fastigheter det förvaras vapen. Foto: Jan Henricson

Dramatisk ökning av stulna vapenskåp

Antalet stulna vapenskåp har ökat dramatiskt längs Skånes nordvästkust i höst. Polisen i Ängelholm säger att tjuvarna har kännedom om i vilka fastigheter det finns vapen. Man uppmanar nu jägarna att skärpa uppmärksamheten.

Förra hösten stals ett vapenskåp i Ängelholms och Laholms lokalpolisområden. Under samma period i år, 1 oktober till 30 november, har ett tiotal vapenskåp stulits i orter som Ängelholm, Munka Ljungby, Vejbystrand, Båstad och Laholm.

– Vi ser en oroväckande avvikelse från det normala och vill uppmana jägarna att skärpa uppmärksamheten, rapportera till oss om de ser något onormalt i grannskapet och att bulta fast sina vapenskåp även om de väger över 150 kilo, säger Lina Andersson som är underrättelsesamordnare på lokalpolisområde Ängelholm.

 

Kräsna tjuvar

Mönstret är annorlunda jämfört med tidigare även när det gäller annat än antalet stulna vapenskåp. Tjuvarna har blivit kräsna. I skåp som återfunnits öppnade har vissa vapen tagits med, medan andra har lämnats kvar.

– Det är inte enkelt att säga varför det är på det viset, även om vi har våra teorier. De vapen som stulits har varit vanliga bruksvapen, utan särskilt högt värde. I bara ett fall har det varit ett exklusivt vapen, säger Lina Andersson.

Undersökningar som gjorts tyder på att vapenskåp ofta inte stjäls för vapnens skull, utan för att ägarna förvarar andra värdeföremål i skåpen. Men i det som nu sker längs Skånekusten finns det tecken som tyder på att det är just vapen de är ute efter.

– Vi har många gånger varit med om att skåp stulits och brutits upp och att vapnen lämnats kvar. Så är det inte med stölderna i höst, säger Lina Andersson.

 

Många vapen

Sammantaget rör det sig om många vapen. I ett fall innehöll det stulna skåpet tio vapen.

Vid samtliga inbrott utom ett har tjuvarna tagit med sig vapenskåpen. Då de varit fastbultade har de av allt att döma använt ett spett för att bryta loss skåpen.

– Ja, men om skåpet är ordentligt fastbultat är det ändå svårare att stjäla. Vikten har mindre betydelse för gärningsmännen. De kör ut skåpet på en säckkärra och det verkar inte vara några problem även om skåpet väger 200 kilo eller mer, säger Lina Andersson.

 

Vet var vapen finns

Oroväckande är att tjuvarna verkar veta i vilka bostäder det finns vapen. Hur de kan ha kännedom om det är en fråga som polisen har funderat på.

– Ja, vi har en del idéer och har också tagit kontakt med Jägareförbundet för att höra vilka tanka de har om den saken. Vad vi tror vill jag inte gå ut med i nuläget, säger Lina Andersson.

Inget av de stulna vapnen har rapporterats återfunna i samband med annan brottslig verksamhet.

– Nej, de har inte använts i sådana sammanhang vad vi känner till. En hagelbössa kan modifieras för att användas i samband med brott. Men vad gör man med en älgstudsare, frågar Lina Andersson som inte vill spekulera i om det är möjligt att vapnen förs utomlands för försäljning.

 

Undviker larm

Hon uppmanar nu jägarna att skärpa uppmärksamheten på vad som händer i grannskapet. Att notera registreringsnummer på bilar som vanligtvis inte brukar köra i området, och att kontakta polisen om de ser något misstänkt.

– Det är bra om vapenägarna är på sin vakt. Inbrotten har företrädesvis inträffat kvällstid och fram till femtiden på morgonen. Vi har noterat att de drar sig för att gå in där det finns larm, men i övrigt ser vi inget mönster i urvalet mer än att de verkar ha kännedom om var det finns vapen, säger Lina Andersson.

Skribent

Jan Henricson

jan.henricson@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram