Mattias Åkesson med rekordhjorten som mätte 215,41 poäng. Foto: Marcus Svensson

Dovhjort slår nytt rekord

I de vackra bokskogarna på Wrams Gunnarstorp i nordvästra Skåne fälldes i oktober 2022 en frilevande dovhjort som med god marginal slår alla andra tidigare rekord. Hjortar i hägn inräknade.

Den största trofén sedan tidigare var en frilevande dovhjort som fälldes 2019 på Edeby Ripsa utanför Nyköping i Södermanlands län. Den mätte 209,04 poäng. Den skånska hjorten mätte 215,41 poäng!

Fruns present

Mattias Åkesson fällde den stora hjorten. Han är delägare på Söderåsens Shooting & Events, som ligger på Wrams Gunnarstorp.
– Det hela började faktiskt förra året med att min fru fick i 50-årspresent att pyrscha en guldhjort på Wrams Gunnarstorp. Hon hade tidigare skjutit en brons och en silver. Marcus Svensson, som är yrkesjägaren på godset, guidade. Även jag var med några gånger. Det tog en vecka, men sedan kunde hon fälla sin guldhjort, berättar Mattias.

Kapitala hjortar

På Wrams fäller man endast en eller två hjortar på pürsch varje år, och då ska det vara gamla och kapitala hjortar.
– Att följa med min fru och smygjaga gav mersmak så jag frågade Marcus om jag inte kunde få tinga en hjort till året efter. Och Marcus sa ja.

Grannen sköt

Några dagar innan rekordhjorten var ett faktum var både Mattias och Marcus och jagade på Stäringe utanför Flen. Då fälldes en gigantisk hjort, som senare mättes in till 198 poäng. Det var på ett grannpass till där Mattias satt.
– Skytten hade fällt 198 älgar, men ingen stor dovhjort. När vi stod och beundrade hjorten undrade han om han borde göra ett bogmontage. Självklart, tyckte jag. En sådan där hjort kommer varken du eller jag få se någon mer gång.

Den stora dovhjorten fälldes på Wrams Gunnarstorp som ligger i Bjuvs kommun i nordvästra Skåne. Foto: Marcus Svensson

”Nu måste du komma”

Det här var en onsdag. Marcus åkte hem efter jakten och ringde sedan Mattias på kvällen och frågade när han skulle komma hem, för nu hade han sett en riktigt stor hjort hemma på Wrams. Det var en hjort som han hade haft koll på i flera år och som man hade försökt komma åt året innan, men då bara ”försvann” den.
– På torsdagen hade Marcus sett hjorten igen och ringde ännu en gång. Nu måste du komma, sade han. Jag kunde dock inte åka hem förrän på fredag kväll så vi beslutade att gå ut på lördagen.

Odramatiskt

Sagt och gjort. Lördagen den 15 oktober på eftermiddagen var det dags. Mattias och Marcus kunde ganska snabbt lokalisera hjorten. Sedan var det ”bara” att försöka smyga in i håll men det var ganska gynnsamma förhållanden med lite vind.
– Trots att det är öppen bokskog så är det ganska kuperat. När vi lokaliserat hjorten så fick vi gå runt för att komma rätt i vind och lyckades smyga in på 100 meter. Jag lade mig ner och tog stöd mot en sten med min väst som kudde.
– Det var faktiskt ganska odramatiskt. Hjorten slog ihop i skottet. Det var mer dramatiskt när vi gick fram för att titta på den. Ett mål som vi hade haft var att försöka fälla en hjort över 200 poäng, för det hade aldrig hänt på Wrams. Att den var väldigt stor såg vi ju, och att det antagligen var nytt rekord på Wrams, men att det skulle bli nytt svenskt rekord hade vi ingen aning om.
Det bestämdes att hjorten skulle bogmonteras och att trofén självklart skulle mätas. På en småviltsjakt på gården några dagar senare var Anders Friberg och Tobias Lövgren med. Båda är erfarna trofémätare.
– Det var ganska roligt. När de fick se hjorten så stod de bara där och kliade sig i skägget och mumlade saker som ”det är den största hjort jag någonsin sett” och ”det kan nog vara nytt rekord”.

Nytt rekord

Sedan följde en månad av spänd väntan innan trofén kunde mätas in. Och visst var det nytt rekord med sina 215,41 poäng.
Att frilevande hjortar blir så stora är ovanligt. Sedan tidigare fanns endast två hjortar över 200 poäng, båda från Södermanland. Men 2022 verkar ha varit ett speciellt år för stora frilevande hjortar. Inte mindre än sju av de tio största är fällda detta år och fem av dem över 200 poäng.
Den 20 april kommer hjorten, i form av bogmontage, tillbaka till Wrams i samband med skjutbiografens årliga trofébedömning. Sedan blir den kvar där till allmän beskådan.
– En sådan stor och speciell trofé tycker jag hör hemma på gården snarare än i mitt vardagsrum, avslutar Mattias Åkesson.

Fotnot: Gränsen för guldmedalj för dovhjort ligger vid 180 poäng. För silver krävs 170 poäng, brons 160 poäng.

Malou Kjellsson

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev