Rekordtrofén. Omkretsen, första tredjedelen, var 26,20 cm på båda hornen. Utlägget var 54,50 cm och snittlängden 87,55 cm.
Foto: Privat

Mufflontrofé från Skåne slår nytt rekord

Premium

Den 14 januari 2022 fälldes en frilevande mufflon i Skåne vars trofé slog rekord – med råge!

Den största mufflontrofén sedan tidigare mätte 214,75 poäng och kom från Västra Götaland. Baggen från Skåne hade en trofé som mätte så mycket som 221,80 poäng. Inte nog med att den därmed blev störst av alla troféer från frilevande mufflon, den blev också den tredje största totalt, hägnade mufflon inräknade.

 

Riktad avskjutning

Jägaren, som vill vara anonym, jagade på en mark i Bromölla kommun. De första mufflonfåren kom till området för över cirka tio år sedan och sedan dess har jägarna i området förvaltat stammen och varit väldigt försiktiga med uttaget. Avskjutningen har riktats mot lamm och några yngre baggar.

– Den här dagen var vi bara ett litet gäng på fem personer som var ute och jagade. Det var drevjakt med hund. Det var ingen riktad jakt efter mufflon utan vi jagade även efter vildsvin och rådjur, men vi hade bestämt att vi skulle försöka skjuta en större bagge om tillfälle gavs. Det var årets sista jakt och vi visste att där fanns ett par äldre baggar. Jag hade turen på min sida, och han kom i en liten flock till mitt pass. Jag såg direkt att det var en äldre bagge så det var inte mycket att tveka över.

 

En bild tagen bakifrån. Foto: Privat

– Jag förstod först inte riktigt hur stor han var. Att det var rejäla horn förstod jag men knappast att det handlade en rekordbagge, jag var inte ens säker på att den skulle hålla någon ädlare valör. Hade vi vetat det vi vet nu hade jag definitivt sett till att få bättre bilder på baggen.

 

Åldrad herre

Fyra trofébedömare var med och gjorde mätningen. Svenska Jägareförbundets regler säger att mufflonhorn över 210 poäng ska kontrollmätas. Det innebär att två trofémätare utöver den som först mäter in trofén ska mäta och att denna kontrollmätning ska ske i samråd med regionansvarig tjänsteman. Trofébedömarna konstaterade att rekordbaggen var 8,5 år gammal.

Totalt finns det 181 mufflontroféer i Jägareförbundets databas. Av dessa är 36 guld. Ungefär hälften av troféerna är fällda i hägn.

Mufflon finns främst i hägn, men djur som rymt har bildat frilevande grupper i bland annat Skåne, Södermanland, Småland, Bohuslän, Stockholms skärgård och i Västerbottens kustland.

 

Växer hela livet

Mufflonfåret sägs ursprungligen härstamma från Medelhavsområdet och infördes till Sverige så sent som i mitten av 1900-talet. Mufflonfåret är ett slidhornsdjur, vilket innebär att djuren inte tappar hornen utan de växer hela livet. Även tackor kan ha horn.
Observera att listorna är över horn som är inmätta av Svenska Jägareförbundet fram till 1 april 2022 och fällda i Sverige.

 

Malou Kjellsson

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev