Vargtiken som på måndagsmorgonen hittades död vid E4:ans norrgående körfält vid Vaggeryd var den så kallade Tönsentiken som varit föremål för ett antal skyddsjakter. Foto: Länsstyrelsen

Dna bekräftar – det var problemvargen som blev påkörd

Det var den så kallade Tönsentiken som hittades påkörd vid E4:an i Vaggeryd den 9 november. Det visar provsvar från de dna-prover som tagits.

Tiken som under sin vandring söderut i landet vid flera tillfällen angripit och dödat får har varit föremål för skyddsjakt i flera län. Bland annat i två skyddsjaktsbeslut i Jönköpings län där hon också påträffades död i måndags.

 

Död varg vid E4:an i Jönköpings län kan vara fårdödaren

Flera angrepp

Natten till måndag inträffade ytterligare ett angrepp på får orsakat av varg 1-2 mil från den plats där vargtiken blev påkörd, men det är än så länge oklart om hon var skyldig till det angreppet.

I mitten av oktober hittades vargspillning en mil norr om Gnosjö, som vid analys visade sig komma från en annan varg, en hane som tidigare inte har kopplats till angrepp på tamdjur. Hanen bedöms som genetiskt värdefull då den är en avkomma till en finsk-rysk varg.

 

Trafikdödad vargtik skickas på analys

Rovdjursavvisande

Djurägare i Jönköpings län uppmanas att fortsatt ha kontroll på sina djur, se över stängsel och överväga möjligheten att sätta upp så kallade RAS, rovdjursavvisande stängsel.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev