Lodjursstammen växer i söder och minskar i norr, enligt inventeringsresultaten, uppger Naturvårdsverket. Foto: Mostphotos

Lodjursstammen ökar i söder

Resultatet från årets inventering visar att det finns cirka 1.200 lodjur i Sverige. Populationen ligger fortsatt över referensvärdet för gynnsam bevarandestatus som är minst 870 individer. Därför ger Naturvårdsverket länsstyrelserna fortsatt möjlighet att besluta om licensjakt på lodjur. Men stammen verkar minska i norr.

Årets inventeringsresultat på cirka1.200 lodjur i Sverige skiljer sig endast marginellt från förra årets inventeringsresultat som visade att den fanns ungefär 1220 lodjur, skriver Naturvårdsverket i ett pressmeddelande. I Skandinavien uppskattas populationen till 1.540 lodjur, i princip samma som året innan.

 

Minskning i norr

Enligt Mirja Lindberget, vilthandläggare på Naturvårdsverket, så verkar det vara en minskning i norra förvaltningsområdet medan det i stort sett är oförändrat i mellersta och en tillväxt i södra förvaltningsområdet.

– Att antalet ökat med drygt 40 procent i söder beror förmodligen på att populationen ökat i kombination med att det varit en bra vinter med gynnsamma spårförhållanden, säger Mirja Lindberget.

 

Fortsatt jakt

Samtliga länsstyrelser förutom Gotland får även fortsätta besluta om licensjakt på lodjur. Delegeringen gäller för den kommande jaktsäsongen och medför att ansvaret ligger kvar på regional nivå.

Familjegrupper av lodjur inventeras under perioden 1 oktober – 28 (29) februari varje år. Lodjur inventeras sedan vintern 2013/2014 med gemensamma metoder i både Norge och Sverige.

Resultatet sammanställs i en gemensam rapport från norska Rovdata och svenska Viltskadecenter, på uppdrag från Miljødirektoratet i Norge och Naturvårdsverket.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev