Den svenska tjäderstammen är livskraftig
En ny rapport från Naturvårdsverket visar att vår svenska tjäderpopulation är stabil och till och med ökande, med några få undantag.
Den svenska tjäderstammen är livskraftig, men det är mycket vi inte vet om arten. Enligt en ny rapport från Naturvårdsverket framgår det att länsstyrelserna i landet saknar en hel del kunskap om tjädern. Det finns inga förvaltningsmål och det råder osäkerhet om hur populationen regionalt ser ut.
Det finns flera identifierade kunskapsluckor enligt författarna till Naturvårdsverkets rapport.
Identifierade kunskapsluckor
• Hur olika förvaltningsåtgärder fungerar. Till exempel effekten av olika skyddszoner, både för skogsbruket och vid annan markanvändning (till exempel vindkraft).
• Sambanden mellan skogslandskapet och effekterna av predation, födotillgång och lokalklimat.
• Ett bättre samarbete mellan forskare, myndigheter och andra intressenter efterlyses också för att uppnå en adaptiv och hållbar förvaltning.
Jakten påverkar enligt rapportförfattarna inte tjäderpopulationen negativt och skriver: ”Det finns inget som tyder på att avskjutningen av tjäder är för stor i Sverige idag, och data visar generellt att tjädern, med några undantag, har en stabil eller ökande populationsutveckling”.
Samtidigt menar författarna att jaktens effekt bör studeras vidare. De föreslår vetenskapliga experiment som kan ge kunskap om förhållandet mellan jaktansträngning, jägareffektivitet och populationsnivåer.
Utvecklingen av tjäderobservationer från inventering mellan
1998–2021. Ökningen är 1,5 procent per år. Illustration: Naturvårdsverket
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.